Saopštenje povodom Daamexovih napada

Saopštenje SC-a povodom izlaska člana tima i iznošenja netačnih informacija koje štete serveru i zajednici

Poštovani Serbovci,

Osećamo potrebu da se kao tim obratimo povodom novonastalih dešavanja i promena u članstvu našeg tima. Naime, nakon redovnog sastanka SERB-CRAFT tima 24.03.2021. godine, do tada Forum Moderator Daamex, više nije član tima i nalazi se na crnoj listi igrača, koji nanose štetu serveru i u ovoj zajednici nisu više poželjni do daljnjeg.

Sudeći da objašnjenja upućena njemu kao razlog izbacivanja iz tima, na istom sastanku nisu bila dovoljna, dana 25.03.2021. u jutarnjim časovima na YouTube kanalu “damjan” pojavio se video zapis dužine 18 minuta i 46 sekundi, pod nazivom “Moje iskustvo u SC Staff Teamu (Daamex)”, u kome su iznete netačne informacije koje štete ovom serveru i ovoj zajednici na najgori mogući način i nemaju za cilj obaveštavanje igrača, već isključivo prenošenje mržnje i pokretanje lavine komentara na društvenim kanalima o radu trenutne postavke SERB-CRAFT Tima.

Ovo saopštenje je sačinjeno na vanrednom sastanku tima organizovanom 25.03.2021. u večernjim časovima, kao želja tima da se ogradi i zatvori priču u koju je mimo svoje volje upletena zbog nezadovoljstva i nepromišljenosti bivšeg člana tima, a sa odgovornošću što smo mu tu mogućnost kao tim pružili 02.09.2020. godine.

Problem i geneza problema

Pomenuti bivši moderator je u tim primljen preko poslednjeg organizovanog konkursa, prošao je sve faze primanja u članstvo i polako sticao poverenje ovog tima. Kako navodi u video zapisu, prelazak na viši nivo, značio je da dobije određene mogućnosti i na serveru i time najdirektnije koristi sve benefite ovog članstva. Konkretnije, dato mu je zaduženje da vodi i održava Factions podserver, koji je prvobitno i tražio, sa željom da rešava probleme i vodi komunikaciju sa igračima. Član tima koji je vršio najviše komunikacije sa njim povodom pomenutog podservera je CREEPER1BLOW, a ujedno i osoba koja mu je na neki način bila mentor u timu i podržava u daljem radu i napretku kroz ovaj tim i zajednicu. Sa ogromnim poverenjem koje mu je dato, dolazile su i ogromne odgovornosti, a pošto se uz veliki rad, pojavljuju i poneke greške, tim mu je više puta, na redovnim, nekada i individualnim sastancima, na te iste greške ukazivao i trudio se da ih ispravi davajući mu veće poverenje i slobodu, što se na kraju ispostavilo kao pogrešno.

Netačne su tvrdnje da ovaj tim nema poštovanja prema njemu, jer da je to istina on ne bi bio deo ovog tima, a samim tim i gore navedene stavke ne bi bile moguće. Tačno je da mu je za to poverenje i građenje istog bilo potrebno vreme, jer je dolazak na viši nivo kompleksan proces internih provera koje smo radili i i dalje radimo za svakog člana ovog tima. Jednostavno, zajednica koja postoji skoro 11 godina, ne sme sebi da dopusti da u tim primi osobu koja će na kraju naneti bilo kakvu štetu i trudi se da prema svakom igraču ispadne maksimalno fer čak i kada se oko osnovnih stvari ne slažemo. Pravila servera, nisu definisana preko noći, već su se godinama unapređivala, kako bi izgledala ovako kakva su sada, i neretko se proveravaju da li su dobro definisana, kako bi osigurali da ona budu jednaka za sve igrače i pokrila sve situacije na serveru.

Upitan je cilj video zapisa, pošto je među rečenim tekstom izneta i namera da on više neće biti deo ove zajednice ni na koji način, da iznosi svoje iskustvo, gde od iskustva više priča o drugim ljudima i komentariše njihove probleme, tako da smatramo da je evidentno da najmanje se bori da ova zajednica opstane i bude bolja. “Ko gubi ima pravo da se ljuti” je moto kojim opravdavamo neke njegove postupke u prethodnom periodu, ali isto tako žestoko verujemo da je on nemerljivo mnogo od ove zajednice i ovog tima dobio, što iskustva i znanja, tako i prijatelja i popularnosti, preko koje vam između ostalog i šalje različite poruke, odnosno se trudi da bude relevantan izvor informacija iz tima.

Udarac na tim u kome je bio

Kada pričamo o informacijama koje su izašle iz tima, mislimo da je bitno da vam iste obrazložimo:

Svi članovi tima se drže zajedno i u timu su kako zbog sebe i svojih ličnih interesa, tako i zbog toga što vole ovaj server i ovu zajednicu. Motivacija svih članova tima da ulažu svoje vreme u to da server funkcioniše, igrači budu zadovoljni, pravila se poštuju i slično je na najvišem nivou upravo zbog pravednosti tima i zajedničkog načina odlučivanja. Jednakost u donošenju odluka imaju svi članovi, pa i dok je bio član tima pomenuti izbačeni moderator. Tako funkcionišemo za sve ovo vreme koliko postojimo i na to su vrednosti servera postavljane kako se on razvijao, te na njih ne utiče ni ko je član tima, ko igrač, ko moderator, a ni ko vlasnik.

Interna pravila u timu postoje, jer tim koji vodi i prati zajednicu je ogledalo te iste zajednice i shvatamo koliko vas je potresla informacija da je član tima od 08.12.2019., trenutni moderator TheDuliX_, prema navodima iz video zapisa, vređao po nacionalnoj osnovi nekog igrača u zatvorenoj privatnoj sobi SERB-CRAFT administracije. Kako smo za potrebe ovog saopštenja, izvršili unutrašnju kontrolu ovog moderatora, potvrđujemo da se ova situacija desila i da je istinita, međutim ne u potpunosti i na način na koji je predstavljena u video zapisu. Naš član tima je u razgovoru sa drugim članovima tokom održavanja eventa na serveru radi podizanja motivacije i energije, kao i šale na račun drugih (kao što u većini slučajeva to radi na svoj), izneo pomenutu rečenicu i ovom prilikom se i sam složio da je možda bila neumesna.

Međutim, želimo da vam odmah razbijemo mit i verovanje da je svako iz trenutnog tima savršen, ne pravi greške, ne psuje i ne vređa, pa tako i ne dobija kazne za svoje loše postupke. Često se desi da se nakon teških razgovora sa igračima u sobama za zahtev, moderatori vrate u zajedničku timsku sobu i kako bi izbacili negativnu energiju iz sebe (što je ljudski potrebno), kažu u afektu reči koje uopšte ne misle o nekim igračima. Timski to nije, niti će biti regulisano, jer je upravo ta zajednička timska soba “safe place” ili ti mesto u kome se iznose informacije koje su dele samo između članova tima i i nakon izlaska iz tima, ostaju poverljive, te se ne iznose igračima. Isto tako je u nekom od “poverljivih razgovora” našeg tima, pokrenuta priča o internoj proveri moderatora Janni_xD i Lestrq zbog sumnje da su na svojim privatnim alt nalozima na kojima nemaju nikakve mogućnosti kao članovi tima, koristili nedozvoljena sredstva po u tom trenutku još uvek novoj i nedovoljno usavršenoj metodi provere iz AntiCheat sistema. Na Daamex-ovu žalost, ova informacija je takođe neistinita, jer je ta interna provera pokazala da imamo grešku u AntiCheat sistemu koju smo ubrzo ispravili i time osigurali da ne oštetimo i druge igrače.

Zašto je Daamex izbačen iz tima?

Ovaj, sada bivši član tima, je od trenutka ulaska u ovaj tim, do trenutka izlaska, a sada i nakon izlaska, napravio više štete ovoj zajednici, timu i serveru, nego koristi, što je i glavni razlog njegovog izbacivanja.

Iako smo zbog banalnih situacija poput upadanja u reč, ulaska u privatne sobe bez pitanja, i smirivanje u trenucima kada on vodi glavnu reč bez ikakvih argumenata, više puta, nasamo i u timu, skretali pažnju, radi njegovog rada na sebi i iskrene želje da ostane u timu, svaki sledeći postupak je, kako smo mi to markirali, zbog nepromišljenosti, bio opasan po dalji rad servera.

Opasnost se prvobitno pojavila kada je do nas stigla informacija da se informacije iz tima dele putem privatnih kanala komunikacije sa njegovim drugarima koji su pritom na crnoj listi igrača, na šta je naša reakcija bila da ozbiljno porazmisli o tome da li je pametno to što radi i da li time narušava ugled ovog servera na neki način, ukoliko ostali igrači vide da on to radi.

Mislili smo da smo reagovali pravedno i korektno, dali blagu korektivnu meru, međutim, ista situacija pojavila se ponovo i direktno ugrozila članove našeg tima, kada je preko komunikacijskog kanala za provere zahtevao da njegov drug dobije UNMAC, na šta su ostali članovi tima reagovali glasanjem, a onda on ScreenShotove tih prepiski sa sve privatnim fotografijama Facebook profila moderatora, prosledio na pogrešnu adresu i time ugrozio privatnost svakog člana tima, koju mi poštujemo na istom nivou kao i što poštujemo privatnost i podatke svakog od naših igrača.

Nakon toga, u privatnom razgovoru sa vlasnikom je dobio podršku da ostane u timu, iako je hteo isti da napusti ne zbog greške koju je učinio, već zbog toga što je izgubio poverenje svih članova tima. Pokušao je da isto poverenje nadoknadi, bez obaveštenja ostalih članova tima, rađenjem evenata za koje nije imao dozvolu, što su neki od moderatora stopirali i vratili rešavanje problema kod vlasnika.

Sudeći da je izlazak iz tima komplikovan proces, i ne odluka koja se tiče samo jedne strane, u ovom slučaju moderatora koji to želi da uradi, već zahteva uključivanje celog tima, u mnogim slučajevima sazivanje sastanka i slično, Daamex je to uradio tako što je prvo obavestio igrače, čime je ponovo napravio ogromnu štetu i pometnju u zajednici.

Na zajedničkom razgovoru sa tim istim moderatorima i vlasnikom, konstatovano je da ova zajednica i ovaj tim žele njega kao svog člana i ukazano mu je na greške koje su se desile, utvrđena odgovornost ne samo njega nego i ostalih članova tima koji su u to bili upleteni, takođe najiskrenije i otvorenije rečeno da protiv njega lično niko iz tima nema ništa, te mu je data prilika da o svojoj odluci razmisli i javi nam je na redovnom sastanku tima, a do tada mu moderatorska pozicija neće biti oduzeta, čime smo ponovo pokazali veliko poverenje i brigu o svojim članovima.

Na redovnom sastanku tima 24.03.2021. godine kao prva tačka dnevnog reda predstavljeni su dokazi na kojima se jasno vidi da Daamex vodi komunikacije sa igračima gde ih obaveštava o svojim odlukama i zbunjuje, jer konstatno menja iz toga “da je član tima” u to “da on više nije član tima” i time pravi pometnju na serveru i u zajednici što nanosi ogromnu štetu serveru u trenutku kada je sa mesta vlasnika odlučio da se povuče Manic12 i tim iz razloga neaktivnosti napustili određeni dugogodišnji članovi. Na sastanku je prisustvovalo 15 članova tima, od kojih je on jedan. Pokrenuto je interno glasanje za odluku “isključenja Forum Moderatora Daamexa iz tima” bez dodatnih posledica, što je rezultovalo sledećom podelom glasova:

  • 12 moderatora glasalo ZA
  • 0 moderatora glasalo PROTIV
  • 2 moderatora bilo uzdržano
  • On nije imao pravo glasa
  • 3 člana tima nisu bili na sastanku

Ovo je redovna procedura za isključivanje nekoga iz tima i za slučaj da postoji minimalno 1 glas PROTIV odluke, isto glasanje se prekida i kreće se u diskusiju i razmišlja o potencijalnom pružanju druge šanse. Smatramo da je zanimljivo što su upravo moderatori koji su bili udržani pomenuti u video zapisu kao “pozitivci” i osobe koje on lično gotivi, iako isti nisu imali značajan kontakt sa ovim moderatorom, a u prethodnom periodu nisu bili toliko aktivni da bi ispratili celokupnu situaciju.

Zaključak

Duboko smo razočarani postupcima bivšeg člana tima, i imali smo najbolje namere da iste rešimo, čak se u rešavanje uključio do nedavno vlasnik Manic12, koji je pokušao da na smiren i kulturan način porazgovara sa Daamexom i bude posrednik u rešavanju problema, međutim zahtevi koji su predstavljeni, a ekvivalentni su za nadoknadu šteti koju je Daamex naneo serveru nisu bili prihvaćeni i poštovanje tokom razgovora nije postojalo.

Zahtevi koji su upućeni usmenim putem su sledeći:

  • Ukloniti prethodno napravljeni video zapis sa YouTube kanala “damjan” i ne ponavljati objavljivanje neistina ni na kom mestu
  • Snimiti video zapis u istom trajanju kao i prvobitni sporan video sa izvinjenjem i tačnim informacijama o pomenutim događajima iz svih uglova
  • Objaviti novosnimljeni video zapis na istom mestu na kom je objavljen prvobitni
  • Proslediti svim igračima sa kojima je na neki način u komunikaciji novosnimljeni video i iskreno se izviniti zbog napravljene pometnje.

Kako su ovi zahtevi odbijeni, smatramo da je ovo saopštenje jedini način da zatvorimo odgovorimo na lažne iskaze i pokušamo da nadoknadimo štetu koju je pomenuti izbačeni moderator naneo našem serveru i celokupnoj SERB-CRAFT zajednici koja je za svojih 11 godina rada i postojanja, edukovala i kroz SERB-CRAFT Tim pružila šansu više stotinama moderatora. Pošto znamo da u ovoj situaciji nismo sami i da imamo podršku i vas kao igrača, a i bivši članova ovog tima, zamolili bismo vas da ovo saopštenje podržite, proširite i date svoj iskreni komentar.

Što se Daamexa tiče, žao nam je što je svoje iskustvo u timu koje je trajalo više od 6 meseci, zapamtio ne po lepim trenucima, prilikama, učenju, razgovorima i rezultatima koje je i sam pravio, već je okarakterisao sebe u tome kao “roba SERB-CRAFT-a”. Žao nam je takođe što smo ga pustili da iznese neke poverljive informacije iz tima u javnost i time nanese štetu. Žao nam je što se ironično smeje kada pominje SERB-CRAFT kao najbolji Minecraft server, vređa trenutne članove tima i manipuliše netačnim informacijama, muzikom “Sistem te laže” u pauzama video zapisa, a sve to kako bi postigao šta tačno?

U razgovoru je priznao da je ove stvari uradio iz afekta, ali detaljnijom analizom utvrdili smo da je on u stvari moderator na drugom Minecraft serveru. U kontaktu sa administracijom tog servera utvrdili smo da oni ovakve postupke nisu odobrili i da jako poštuju nas kao i mi njih, te nam dodatno nije jasno zbog čega ovaj moderatora želi da uzdrma zajednicu. Takođe, psihoanalizom utvrdili smo da misli da je on najbolji moderator koga SERB-CRAFT ne zaslužuje i na razne načine želi da diskredituje ostale moderatore. Na kraju iz ovog postupka shvatamo da je potvrdio našu odluku da čini više štete nego koristi i da smo dobro pustili što smo ga udaljili iz tima.

U ovo saopštenje uloženo je skoro 4 sata rada većeg dela tima, kako bi sve informacije bile tačne, proverene na svim nivoima i prenesene na pravi način vama kojima smo jedino dužni da se od ovakvih nezrelih i nepromišljenih postupaka bivših članova tima pravdamo.

SERB-CRAFT Tim

EDIT: Tema izmenjena u skladu sa dogovorom sa administracijom drugom servera.

Ja mislim da ide gas?

ide ide

Šteta…

Hoce li stati gas ?
.
.
.
V

“iznete netačne informacije koje štete ovom serveru i ovoj zajednici na najgori mogući način” ne moze nesto da steti ako to nije tacno.

Pozdrav,
Ova tema je sasvim dobro odradjena vidi se da je ulozeno mnogo truda… Ali uvek ima ono ali… Sa navedenim optuzbama na racun pomenutog bivseg clana sc tima… Ni u jednom trenutku niste naveli neki argument / dokaz… Da li je to istina ili ne… Samo ste rekli da nije istina … Mozete li to dokazati ili ipak nemate potrebu da obrazlozavate dokaze ostalim igracima… Ovo nije nikakvo protivljenje samo me ukratko zanima… SRDACAN POZDRAV PRIJATELJI :slight_smile: !

Slazem se!!!

Moderator koji se pravi da je ‘dobar’ govori u staff sobi o igricima da su cigani i ostalo… Mogu mislit sta se dogadja kad ste u nekoj drugoj sobi i kolko tad pricate o igrcima… neverovatno …

[quote=“Fezzo7896” post=275353]Pozdrav,
Ova tema je sasvim dobro odradjena vidi se da je ulozeno mnogo truda… Ali uvek ima ono ali… Sa navedenim optuzbama na racun pomenutog bivseg clana sc tima… Ni u jednom trenutku niste naveli neki argument / dokaz… Da li je to istina ili ne… Samo ste rekli da nije istina … Mozete li to dokazati ili ipak nemate potrebu da obrazlozavate dokaze ostalim igracima… Ovo nije nikakvo protivljenje samo me ukratko zanima… SRDACAN POZDRAV PRIJATELJI :slight_smile: ![/quote]

Nema potrebe da bilo šta dokazujemo, pošto ni on nije bilo šta dokazao. Za sve što smo mi napisali postoje dokazi, pisani tragovi, fotografije prepiski i slično. Previše privatnih podataka bismo izneli iznošenjem dokaza ovde na forumu i to definitivno nećemo da radimo. Ovo nije drama, pa ste vi ti koji odlučujete šta i kako, jer niste “ovce”, vi ste deo ove zajednice koja se drži zajedno. A sada možete da birate kome ćete da verujete, ali mi se dalje povodom ovoga nećemo oglašavati.

.

Sprema toga sto je on dao neke dokaze njemu bi smo vise verovali nego vas koji si samo napiso i potrosio puno rada u jednu temu !

velika podrska za brata damexa

Pozdrav! Iako je tema profesionalno i dobro sklopljena mene iskreno zanima, cime su tacno u videu koji je bio prilozen i koji sam odgledao vredjani moderatori serb craft tima i zajednice? Time sto je rekao da je jedan odredjeni moderator na rasnoj osnovi diskriminsao igraca u private roomu i posle priznao? Time sto tog igraca iako nije mario konstantno su spamovali tu rec “cigan” ili kako bi se reklo “medzi” sto aludira na pripadnika romske populacije? Time sto je stanje na serveru takvo da svaki igrac moze drugom da psuje familiju, mrtve i to svaki dan ceo dan i da mozda dobije a mozda i ne dobije mute na serveru.I to rade svi… Zasto niko ne porice kolektivan abuse moderatora koji su koristili nedozvoljena sredstva na alt accountovima? Zasto su igraci koji po navodima izbacenog moderatora banovani iako nista nisu imali u sistemu anticheata? Zasto je pomenuti moderator u nekim navodima hvalio i podrzavao rad sc tima dok vi nigde niste pomenuli njegov kolektivni doprinos ovoj zajednici? Zasto ste po njegovim navodima sacekali 7 dana da kazete da je izbacen iz tima? I pitanja za tebe ali i za ceo serb craft tim su: Zasto zajednica favorzuje i podrzava damexove tvrdnje? Zasto ovo nije jedini klip o problemima i iskustvima sa sc timom i zasto on nije jedini igrac koji se zali na odredjene osobe u sc timu? Takodje me zanima da li je istina da ste ga svi u vasem timu podrzavali?? I poslednje, zasto govorite da je steta nacinjena serveru kada je zbog ocigledne podrske na daamexovom klipu ne mozete priznati da ste mozda vi pogresili i da treba doci do odredjenih promena, mislim da sem onih ironicnih komentara ovog igraca server nije uvredjen niti je bilo navedeno da ne trebamo ulaziti na server ili igrati na istom, pa ne vidim po kojoj osnovi je narusena zajednica ovog servera impliciram da se nista nije promenilo na serb-craft serveru od kad je klip izbacen.

JOVAN DOKLEVSKI !

MARTIN CVETKOV
CVETKO

Normalno da ces da verujes vise njemu jer je makedonac kao i ti.Ne moram nista da pricam kad ga lik poput tebe podrzava…
Svaka cast za temu

12 clanova ce da laze, a samo daamex pravedan… Bas smesno :slight_smile:

Normalni da ces da verujes vise njemu jer je makedonac kao i ti.Ne moram nista da pricam kad ga lik poput tebe podrzava…
Svaka cast za temu[/quote]

Dobra je tema, ali si malo licemeran…?
https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/14188/3333333.PNG

Normalni da ces da verujes vise njemu jer je makedonac kao i ti.Ne moram nista da pricam kad ga lik poput tebe podrzava…
Svaka cast za temu[/quote]

Dobra je tema, ali si malo licemeran…?
https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/19766/3333333.PNG[/quote]
Ako se secas, pisao sam mu Hari Poter pa me banovao 5 dana zbog toga, da si malo pametniji shvatio bi da je bila kao provokacija ili podsmevanje.Al sta da ocekujem od dvolicnog konobara.