Survival u trci ka izlazu iz BETA Faze!

Pozdrav igrači SERB-CRAFT-a


● Survival pod server je novi/stari pod server na našoj mreži koji je doživio svoj povratak početkom ove godine. Dao sam inicijativu za ovaj server i jednoglasno smo se kao Tim složili da ovo ponovo bude novi dio naše mreže i da zamjeni Factions koji nažalost nije više bio igran i samo je večerao resurse bez ikakve mogućnosti napretka. Iako za početak nije bilo nekih velikih očekivanja za Survival ni od nas pa ni od igrača, sada već se možemo svi zajedno složiti i možemo itekako reći da je nadmašilo svaka moguća očekivanja koje je iko pomislio.

● Pošto je ovo BETA sezona i očekivano je bilo da se neki bagovi dešavaju, ali isto tako možemo se pohvaliti da je sezona prošla sa vrlo malim brojem bagova. Najveći problem je bio pucanje servera radi manjka resursa pa i kombinacije DDoS napda, ali na kraju i to je riješeno i sve je spremno za sljedeću veliku sezonu.

● Evo i jedan grafički prikaz ukupnog broja igrača Survivala tokom ove sezone koji je više puta probijao svojih maksimalnih 100 slotova, održavao dobru prosječnu brojku tokom sezone i isto tako iz prikaza možemo vidjeti kako je ovaj server napredovao sa brojem igrača!

Ulazimo u 4 mjesec godine i već je vrijeme za naš tim da Vam spremamo novu ljetnu sezonu, ovo će biti jedno od zadnjih javljanja što se tiče Survival servera.

● U sljedećem dijelu teme ću pojasniti neke novine koje će se zadesiti u sljedećoj sezoni prilikom izlaska iz BETA faze.


Status servera

Server ostaje Casual tipa i neće biti takmičarski nastrojen. Jedina vrsta takmičenja će biti kroz evente i slično.

Promjena Claim sistema

Claim sistem je nešto najbitnije što se tiče Survival pod servera i na tome će biti upravo i prva promjena. Mnogi koji dolaze na server pa čak i stariji igrači zbune se kada vide factions plugin pa pomisle da je ovo Factions pod server iako nije.
Promjena na novi claim sistem će značiti izbacivanje Factions plugina i ubacivanje novog claim plugina koji će služiti za zaštitu Vaših dragocijenih baza. Ne brinite još uvijek ćete moći da igrate sa svojim društvom jer će claim sistem sigurno imati dozvolu za dodavanje drugih igrača na isti.

Ciljat ćemo da novi Claim sistem bude što više “User Friendly”, ali ovo se najviše tiče novih igrača koji budu dolazili na server.

Ovaj sistem će omogućiti sistem Player Warpova kao neka novina i probijanja sistema tezgi na spawnu, ovaj sistem će dalje biti još dodatno pomenut dalje u temi tako da čitaj dalje.

Naravno gledat ćemo isto tako da na neki način možete da okupite svoju raju kao što su bile do sada fakcije i da možete zajedno da se krhate sa drugima u PvP zonama i da dokazujete da ste najjači :slight_smile:

Custom Resource Pack (U planu)

Ovo je jedna od novina koje su još uvijek u planu i nije sigurno da će biti ubačeno jer je potrebno puno rada za implementaciju ove opcije na najbolji mogući način.
Ovo za starije igrače može izgledati kao neka glupost, ali opet vjerujem da će nekim tim igračima ovo zapeti za oko i da će im se svidjeti kada uđu tada na server, a najviše vjerujem da će one nove igrače da zadrži sa izgledom!

● Custom Modeli su nešto što je uveliko razvijeno za Bedrock verziju Minecraft-a i njihove sisteme RP-a, ali vrijeme je da uz naše iskustvo koje imamo sa istim doprinesemo to na naš JAVA server!

Prva faza će najvjerovatnije doprinositi tome da taj Custom RP doprinese novom nivou samog izgleda servera. Ono što je u svemu bitno jeste da UI svake igrice/servera bude lijep i bogat pa to planiramo da odradimo i ovdje!

  • Custom izgledi krejtova
  • Novi custom animirani NPC-jevi za Shop i osnovne funkcije servera
  • Modeli za vaše ljubimce
  • Custom Furniture/Namještaj za igrače
  • Određene ikonice koje se mogu koristiti za Scoreboard, chat i slično.

  • Primjer izgleda krejtova, na slici je samo model bez teksture!

● Druga faza će biti novi itemi i slično ali do toga će biti vremena da se priča.

(!) CUSTOM RESOURCE PACK NEĆE SMETATI VAŠIM RESOURCE PACKOVIMA!

McMMO skillovi

Vrijeme je za neki grind levela možda? Od sljedeće sezone najvjerovatnije se ubacuju McMMO skilovi koji su zadnji put na Survivalu kod nas bili aktivni tokom 1.4 verzija pa i tamo čak na 1.7 verzijama koliko se sjećam. Ovom opcijom vjerujem da ćemo doprinjeti nekoj širini igre i dodatnim Statovima koje igrači mogu da nadograđuju kroz igru.

Creative sa rankovima

Creative je na kraju ispao kao pun pogodak po mišljenju igrača, jer su sa istim uspjeli da naprave neke prelijepe baze na kojima provode većinu svog vremena na ovom serveru. Sljedeće sezone ćemo te granice kreativnosti nadam se probit klizeći :slight_smile:

● Dolaskom novih verzija svaki put ćemo dodavati nove blokove u paletu izbora za izgradnju novih građevina. Najvjerovatnije da će server ostati na 1.19 jer kasno će doći 1.20 verzija tako da ćemo morati za njega čekati još jednu sezonu.

Bilo je priča kod igrača i razmišljanja kod nas da li će ova opcija ostati sljedeće sezone ili ne, sada ću reći da je sigurica da ostaje ali uz neke izmjene kao i unapređenja sistema!

Custom Hopperi i Wandovi (U planu)

Hopperi koji su se koristili prije i na našem Factions serveru i ove sezone su jedan od NAJBITNIJIH stavki servera koji svaki igrač mora da koristi. Ovaj plugin je prvobitno prije par godina došao samo kao Crop Hopper koji je funkcionisao samo za Kaktuse, a nakon nekog vremena smo implementirali u plugin opciju Mob Hoppera koji instant ubija mobove i prikuplja mob dropove.

Ovaj plugin je izuzetno važan za server jer je doprinjeo velike optimizacije za server da bi igrači servera što ljepše proveli svoje vrijeme na serveru bez ikakvih lagova.

● Hopperi će najvjerovatnije doživiti svoj “Recode” i bit će napravljen sa nekim novijim optimizovanijim sistemima i tako ćemo ubaciti i da obuhvata još neke bitne stvari. Novi hopperi ukoliko budu implementirani sljedeće sezone obuhvatat će i Sugar Cane farme, Wheat farme i slično. Nakon ovih izmjena sa lakoćom ćemo moći da dodajemo nove stvari koje budu dolazile i tako biti Up To Date!

● Isto tako svoj recode će moguće dobiti i trenutni Sell Wand za kojeg je u planu da dobije još neke wandove pored sebe i koji će proširiti izbor korištenja!

Furniture (Na razmatranju radi optimizacija)

U pitanju su kozmetički modeli koji se dodaju u gore pomenuti Custom Resource Pack i koji će doprinjeti dekoracijama baza. Igrači će moći da dođu do Custom Namještaja tako što će otvarati određene krejtove za isti, ovakav sistem je potreban da ne bi došlo do prenatrpanosti istog jer isti može dovesti do lagova servera.
Furniture može da napravi lag servera zato što je svaki postavljeni furniture tehnički 1 entity, a znamo kako je Minecraft očajno odradio sisteme za entitije. Trenutno razmatram najbolje opcije za ovo jer ukoliko performanse servera nisu dobre onda feature nije ni bitan više jer isti samo pravi problem Vama za igru, tao da će biti dodatna testiranja obavljena prvo za ovo.

Player Warpovi i /PvP opcija

Player Warpovi i /pvp opcija će biti neke sigurne novine od prve sezone Survial-a.

● Player Warpovi kao što i samo ime kaže je opcija da igrač napravi warp kojem će svi igrači imati pristup.
Warpovi će se moći koristiti za sljedeće stvari:

  • Shop igrača koji je napravio u svojoj bazi
  • XP Farme koje su neki igrači napravili i pustili za javno korištenje
  • Prikazivanje svojih lijepih baza i prenošenje svoje kreativnosti drugim igračima

Siguran sam da će ovi warpovi donjeti novi aspekt serveru i igračima i jedva čekam da vidim kako će proteći sezona sa ovom opcijom. Opcija će najvjerovatnije biti samo za RANK-ove, ali naravno i uz mogućnost dobijanja ove opcije u krejtovima da bi svako mogao imati pristup ovome. Ovako nešto je možda i najbolje jer listanje kroz 400+ različitih warpova kada svi imaju pristup sigurno neće biti najbolje.
Naravno trapovi na ovim warpovima će biti Strogo zabranjeni koji mogu da dovedu do Bana kao i oduzimanje uplaćenog članstva.

● Eh sad kako će igrači da kruže po tuđim warpovima bez da ih neko ubije. Tu dolazi nova opcija /pvp. Igrači će imati mogućnost da gase sebi opciju /pvp ukoliko žele da igraju mirno na serveru ili ako žele da se krhaju sa drugim igračima kucaj opet /pvp i šamaraj po /warp pvp-u.
Ukoliko nam opcije to dozvole gledat ćemo da u claimovima po defaultu zabranimo PvP, a ukoliko se slučajno nađu dva igrača Van claima i sa upaljenim PvP-om isti će se moći tokom combata krhati sa svojom opremom kako požele.

Pijace će najvjerovatnije ostati dio serverske strukture.

Kozmetika i ljubimci

Isto tako ovo će biti dodatak za Custom Resource Pack koji će doprinjeti na server neke nove stvari koji su ekskluzivni samo za igrača. Itemi će biti samo kozmetički i neće imati nikakav “buff” koji se doprinosi igraču. Do kozmetike će moći da se dođe kroz igru pa i sa rankom naravno.

Što se tiče kozmetike za igrače oni će doprinositi:

  • Partikl efekte oko sebe
  • Partikl efekte za strele
  • Baloni koje igrač nosi
  • Efekti smrti
  • I još mnogo toga što uspijemo da ubacimo, u ovu listu se može reći i da se ubrajaju ljubimci iznad

Većina ovih efekata će moći da se dobije sa nekim Treasure Chestom koji će igrač kroz igru dobijati. A neki efekti će biti odma otključani sa rankovima. Isto se tiče i ljubimaca.

Proširenje Mape

Gledat ćemo mogućnosti za resursima da li ima opcija za proširenje za obični svijet kao i nether svijet.
Trnutna struktura svijeta je:
Overworld: 15000x15000
Nether: 4000x4000
Plan je ukoliko imamo dovoljno resursa za dalje da povećamo border svijeta na više a to bi otprilike bilo ovako:
Overworld: 20000x20000 (opciono)
Nether: 8000x8000 do 10000x10000
Ukoliko budemo imali dovoljno resursa na mašinama gledat ćemo da bordere povećamo i da Vam doprinesemo još veći prostor za igru.


Eh to bi bilo to što se tiče ove teme, vidimo se mi sljedeće sezone i hvala Vam što ste bili dio ovog BETA putovanja na Survival-u.

Vjerujem da svakako većina nije pročitala tekst, ne bi ni ja iskreno. Ali bože moj ja sam rješio da obavijestim sve o BETA fazi i koracima dalje :smiley:


Vaš

2 Likes

Wp kamberu, Doradi taj resource pack, i dodaj /warp sandstone kao novi svet zs kothove, te nam end ostavi za elitre i istrazivanje…

1 Like

Da su vlasnici hteli da uloze u factions podserver bio bi najigraniji, ali jebiga proslo je. Jedino se ne slazem da survival nema takmicars deo… sve ostalo je okej

1 Like

Pozdrav , na samom početku teme su me zainteresovale :

  • Kozmetika i Ljubimci , ovo mi deluje bas zanimljivo i mislim da ce igra postati veoma zanimljivija sa ovim.

  • Player Warpovi itekako trebaju da se ubace ovo jedva cekam da vidim kako ce da izgleda takodje mnogo me zanimaju i ovi MCMMO Skillovi.

  • Crop Hopperi za Wheat , Trsku itd bi itekako trebalo da se ubace i to bi nam olakšalo dosta igru. Video sam neke predloge što se tiče ovih Crop Hoppera (za trsku wheat itd) pre tako da ce mi biti drago ako se ubace.

  • Nether je ove sezone bio samo 4000x4000 što je iskreno veoma malo i mislim da je on istrazen odavno… Sa OverWorldom ne bi trebalo da se preteruje sa prevelikim kordinatama mislim da je 20000x20000 (i manje mozda ) sasvim dovoljno a Nether bi naravno trebalo da se poveća.

Iskreno meni se najvise svidja od svega jeste Custom Resource Packovi , Ljubimci i Kozmetika sledeće sezone ako bude imalo to jedva čekam da isprobam te stvari , takodje su mi MCMMo Skillovi veoma zapali za oko.

  • Ako postoji mogucnost dodavanja Ancient City-a to bi bilo odlično posto verujem da bi igracima bilo zanimljivo. Ove sezone su Igrači pokusali da ga nadju ali je server generisan na verziji gde ne postoji Warden uopšte nit Ancient City.

  • Ako postoji mogučnost da se End City ostavi za istraživanje a ne kao ove sezone da bude okruzen borderom ako budu postojali KoTH-ovi idalje onda ih pomeriti na druge Warpove.

  • Survival će postati sve igraniji i igraniji pošto ima mnogo zanimljivih stvari.

  • Bilo bi mi drago ako bi poslao neke slike kako bi izgledali MCMMO Skillovi i malo više dao informacija o tome ako ih budes ubacivao.

Jedva čekam novu sezonu Survivala pošto ce imati mnogo novih stvari :slight_smile:

Posto se survival najvise svodi na pvp, mislim da treba raidanje da napravis nesto slicno kao na hcf-u, tipa ako ceo factions ode na koth i umre njih 6,7 da automatski njihova baza bude raidable, to znaci samo da izbalansiras power sa smrcu igraca, jer ja sad mogu da napravim 16 chunka bazu i nece je raidati nikad jer nije izbalansiran power…

Da li ce i dalje biti Kothovi sledece sezone?

Hej Kamberu, kao ja mislim igrac koji je ove sezone najvise igrao, svi predlozi su ti korektni osim onog custom resurce packa… Mislim da ce to bas otezati igru, jer nemaju si dobar pc koji ce moci da podrzi to a i mislim da ce uticati na pvp… Ostalo je sve korektno!

1 Like

Slazem se sa pujicom. Ali evo jos necega. Kad smo kod survivala glavna stvar survivala uglavnom jeste end tj elitra i zavrsavanje igrice kako god. Dodaj da end moze da se koristi da se traze end city i to. Dodaj /warp sandstone kao na 1.8 verziji sfc. I tamo kothovi da budu imali bi veci fps i to bas veliki…