[Survival] Dešavanja i planovi 13.01.2023

Pozdrav SC igrači!

➤ Nakon dugo vremena kada je Survival bio izbačen sa SC Mreže davne 2017-te godine, taj server smo opet vratili u aktivni dio SC Mreže! Survival je bio i prvi server koji je otvoren na SERB-CRAFT-u prije 12 godina.

Survival kao server nije toliko kompleksan i sa njime možemo vidjeti lakše praćenje novijih verzija i novih stvari koje budu dolazile sa njima. Samo to praćenje će doprinjeti puno većem razvoju ovog servera kao i cjelokupne mreže i nadamo se zanimljivom sadržaju Vama za igru.

➤ Ukoliko želite da se prisjetite nekih starijih dana i kako je taj server izgledao prije 9 godina, možete da pogledate sljedeći klip:


➤ U nastavku ću odgovoriti na neka redovna pitanja koje dolaze na našem discordu pa tako i ostaviti neke dodatne informacije za Vas oko Survival servera.

Survival kao server

Server kao server neće biti takmičarskog tipa već više casual kao što je i prije bio. Factions plugin je ostao tu kao održavanje ekipa, da biste mogli da zaštitite svoju gradnju i da možete da okupite svoju ekipu i družite se sa njima.
Neke stvari kao što su PvP će ostati na serveru kao vid iskorištavanja itema i borbe “Fakcije na fakciju” sa novim minecraft itemima.

F Top

Faction Top je bio sistem za praćenje najboljih fakcija tako što prati koliko vrijednih blokova posjeduju, koliko spawnera posjeduju pa čak i nekad koliko keša na serveru posjeduju.
Pošto server više nije takmičarskog tipa, Factions top neće postojati na serveru. Nagrade tokom sezone će naravno postojati, ali u nekom drugom vidu koji će biti otkriveni tokom sezone.

Ne želimo da nas pokradu, šta da radimo?

Krađa itema ukoliko se niste adekvatno zaštitili je dozvoljeno. Ukoliko želite da zaštitite sebe imate neke opcije koje Vam server nudi da biste zaštitili sebe:

U slučaju da budete “raidovani” od neke fakcije iz razloga što se niste zaštitili svoje iteme ne dobijate nazad, već ostaju u rukama igrača koji su Vas uspješno raidovali.

NAPOMENA
Privatni chestovi su najveća moguća vrsta zaštite za Vas. Čak iako druga fakcija overclaimuje Vaš posjed ne mogu da pristupe vašim chestovima i uzeti Vaše iteme. Jedini problem za Vas jeste što čak i vi nećete moći da pristupite vašim chestovima u njihovom claimu ukoliko Vam druga fakcija to ne dozvoli.

PvP na serveru i mogućnosti

PvP kao opcija je trenutno moguća svugdje na serveru, to znači da igrači mogu da se:

  • PvP-aju u spawn svijetu u PvP zonama
  • PvP u svijetu za preživljavanje gdje god žele
  • PvP u End svijetu da bi se borili za KoTH

Neke stvari su planirane kao izmjene ovog sistema da bi što više poboljšali igru, pa i tako dali širu priču nekim gameplay stvarima. Planovi su sljedeći:

  • Gašenje PvP-a na svijetu za preživljavanje i implementiranje player warpova da bi mogli otvarati shopove u svojim bazama, kao i da bi mogli pokazati svoje baze koje su izgradili.
  • Otvaranje novog svijeta upravo za PvP koji bi bio manjih dimenzija 1000x1000. Build bi bio dozvoljen, ali postavljanje chestova bi bilo vjerovatno zabranjeno jer bi ovo bio PvP svijet
  • PvP zone na spawnu bi ostale tu kako i jesu i na njima bi se nalazili ili kothovi ili novi sistemi koji bi se trebali nalaziti na serveru

Ovi planovi teško da će budu ove sezone jer većina igrača se već priviklo na trenutni sistem, ali sljedeća sezona će imati puno više opcija. Očekujemo Vaš feedback u kategoriji na forumu :slight_smile: (https://forum.serb-craft.com/c/survival/22)

Optimizacije i konstantno gašenje servera kao trenutni problem

Kao što je napisano u jednom od prošlih tema (DDoS Napadi [Januar 2023]) susrećemo se sa pojedinim DDoS napadima koji direktno nekada i znaju uticati na Survival pod server i tako oboriti i njega. Veći dio problema je otklonjen, ali još uvijek radimo da ga u potpunosti riješimo.

Poduzet ćemo neke korake za sad, a to će biti:

  • Pokušaj svođenja uticaja napada na Survival server do minimuma
  • Ubacivanje sistema koji će testirati da li će se desiti obaranje survivala i da uz pomoć sistema sačuvamo podatke i lično restartujemo server tako da bi sveli gubljenje itema na nemoguće

SC Dev tim će da radi na što većoj optimizaciji ovog servera i prvenstveno spuštanja broja plugina na serveru da bi što ljepše ovaj server funkcionisao. Od prebacivanja na factions radili smo na sređivanju broja i tada broj plugina je bio na 93 sve ukupno na tom serveru dok trenutno je spušten na 75, što se može gledati kao veliki pomak.

Novi sadržaj

Pošto sa serverima izlazimo na novije verzije tako otvaramo prostor za nove stvari koje mogu da se ubace na server sve od novih itema pa čak i do novih gejmova.

Neke od stvari na kojima ćemo gledati da radimo:

  • Biznis ratovi
  • Player warpovi (pijace u bazama kao i prikazivanje vaših građevina)
  • Mob arena (PvE)
  • Poslovi/Jobs
  • mcMMO
  • Player kozmetika
  • Dueli
  • Furniture/Namještaj
  • Custom reasource pack i poboljšavanje izgleda servera sa modelima

I još mnoštvo mogućnosti koje nadamo se da će doći što prije :slight_smile:


Nadamo se da ćete uživati na serveru!
Vaš SC Tim!
IP: mc.serb-craft.com

3 Likes