Osnove Operativnog Sistema(OS)

I dok je overklokerska disciplina nekada bila rezervisana samo za ekstremne korisnike kompjutera, danas je to postala uobicajna aktivnost i onih kompjuteraša koji su samo prosecno zahtevni sa standardnim znanjem.
razlog za to ne treba tražiti u promeni svesti samog juzera, vec u marketing orjentaciji proizvodaca. Overklok mogucnosti su sada jedne od najbitniji stavki u osobinama procesora, grafickih kartica, maticnih ploca i narucito memorija, gde su “proizvodaci” najkvalitetnijih memorijskih modula, ništa drugo do u stvari manufakture koje gotovo svaki modul pojedinacno probaju i otkrivaju krajnje granice te memorije. Tako da bi korišcenje ovih nabrojanih komponenti, bez makar malo overkloka, bilo kao korišcenje samo jednog dela te komponente koju ste platili u celini. Naravno, preterani overklok, u dužem vremenskom periodu, nije poželjan i isto tako treba znati da se nece svaka komponenta dobro klokovati kao neka (skuplja) od poznatijeg proizvodaca.

amd procesori(i neke osnove overkloka uopšte)
svakom procesoru treba pronaci krajnju granicu, bez obzira na to što svakako necete na tom najvecem taktu ostaviti procesor. Posle pronadene krajnje granice, treba utvrditi optimalan klok(sa potrebnim naponom) na kojem cete ostaviti procesor uzevši u obzir i ostale komponente u kucištu(pre svega kuler na procesoru, ali i memoriju, napajanje, pa i maticnu plocu).
amd procesori su možda popularniji za overklok zato što im je lako(ili malo teže) otkljucati množilac. Množilac predstavlja onaj faktor procesora koji se nalazi “u” samom procesoru. Šta to znaci, ako na primer jedan amd procesor radi na taktu od 1600mhz, to znaci da je odnos kolicnika 12x133mhz, gde 12 predstavlja množilac procesora, a 133 magistralu maticne ploce. Otkljucani množilac (koji se uglavnom, kao i ostali elementi overkloka, podešava u biosu ploce) daje vam vecu “pesnicku slobodu” za overklok. To prakticno znaci da, ukoliko imate plocu i memoriju koja ce to trpeti, možete na primer da stavite procesor u 8x200mhz mod koji ce svakako davati bolje performanse od 12x133mhz moda zbog povecanog memorijskog protoka i uopšte vece magistrale maticne ploce.
kako onda overklokovati amd procesore? Najbolji nacin je da prvo otkrijete granice vaše (magistrale) maticne ploce, odnosno memorije. Postavite memorijska setovanja na najslabitji mod (što vece cifre u delu biosa za memoriju). Podignite napon memoriji (ne baš do maximuma, ali i što da ne) i malo cipsetu ukoliko vam ploca to dozvoljava. Spustite množilac procesora do najmanje moguce vrednosti i pocnite da dižete magistralu. Izracunajte (digitronom ako je potrebno) takt procesora koji ce prouzrokovati kombinacija množioca i magistrale, tako da nemojte da krecete od takta nižeg od default kloka vašeg procesora . Ukoliko vam sistem ostane stabilan i ne doživi kreš posle 2-3 testa, recimo 3d marka 2003, racunajte da je to dovoljno. Nastavite sa podizanjem magistrale i daljim testiranjem(nekada i kratak quake3 test može da pokaže da ste stigli do granica). Uglavnom, otkricete granice svoje memorije, a u manjem broju slucajeva granice same maticne ploce. Ne zaboravite da povecate napon procesora jer je to neophodno za postizanje viših taktova proceosra. Kada ste otkrili granicu maticne ploce, odnosno pre svega memorije, bilo bi dobro da otkrijete i granice memorije pri najjacim setovanjima. Zatim izaberite magistralu koja vam pruža 101% stabilnosti pri setovanjima za memoriju koje želite(zahtevnija setovanja uslovaljavaju niže magistrale, dok labava setovanja omogucavaju više magistrale) i pocnite sa podizanjem množioca procesora i napona (u)koliko je to potrebno. Futuremark-ovi proizvodi (3d mark 2001, 2003) dobri su za uvid u stabilnost overklokovanih procesora, kao i mnoge druge bench poslove. Prime95 je program koji takode ne treba zaboraviti, koji opterecuje procesor do poslednjeg molekula i moglo bi se reci da ukoliko vam ovaj test ne “pukne” posle par sati, nece ni 99% drugih aplikacija, koliko god ih koristili. Overklok u žargonu predstavlja “teranje” procesora(i svega što se da overklokovati) do samih granica, medutim, iskusan overkloker retko kad ostavlja procesor da radi na maksimumu svojih mogucnosti, vec se uvek trudi da nade optimalnu kombinaciju napona(samim tim i temperatura), stabilnosti i tako dalje. Overklok uslovljava destabilizaciju sistema, ali isto tako koji megaherc niže od samih granica može da osetno poveca stabilnost citavog sistema. Isti je slucaj i sa naponim, veci napon uslovljava stabilnost overklokovanih procesora, ali isto tako koji procenat napona dole dovodi do osetnog pada temperature proceosra koja je uvek najveci neprijatelj overklokera.

intel procesori
kod intela je malo prostija situacija, upravo zbog toga što su množioci na intel procesorima zakljucani i ne postoji (ili bar još nije otkriven) ni jedan nacin da se oni otkljucaju. Naravno postoje otkljucani intelovi procesori, ali su to u 99,9999% (ili možda 100%) slucajeva namenjeni samom intelu radi raznih testiranja i eventualno nekim drugim proizvodacima(recimo maticnih ploca) kojima su takvi procesori potrebni. Dakle kod intela je malo jednostavnija stvar, treba vam ploca koja ce izdržati visoke magistrale (to danas i nije neki problem), koja ce davati dovoljno napona za procesor i memoriju (ovo je naravno bitno i kod amd procesora) i treba vam memorija koja ce trpeti visoke magistrale. Stavite procesor i dižete paralelno magistralu i napon do krajnjih granica svog procesora ili memorije. Na primer, granice procesora možete otkriti prime95 testom, a granice memorije tako što ce vam ss sandra “puci” prilikom testa ili sigurniji nacin, gde ce vas recimo 3d mark 2001 izbaciti iz testa sa odredenom porukom(bez rezultata) ili bez poruke i rezultata. Opet kao i kod amd procesora treba naci balans izmedu takta procesora, napona koji traži, temperature koju produktuje i stabilnosti.

asinhroni rad memorije i procesora
jedna novina(koja i nije toliko nova), ako bi se tako moglo reci, u ponudi maticnih ploca. Ona predstavlja mod rada kada procesor i memorija ne rade na istoj magistrali. To vam je ono kada procitate da razne ploce podržavaju magistrale memorija na kojima se procesori i ne prave. Jedno je sigurno, za asinhroni rad memorije i procesora, uvek ce vam biti potrebne bolje memorije nego za sinhroni. I o intelu i amd-u ima po nešto da se kaže o asinhronosti. I dok za trenutno popularni nforce2 cipset, iskusni korisnici ne preporucuju asinhroni rad sa tezom da on samo degradira performanse, gotovo je ne moguce naci nekog korisnika p4 platforme sa boljom memorijom koji ne iskorišcava potencijal te memorije u asinhronom modu. Ali ne treba zaboraviti da otkljucani amd procesori mogu da rade sinhrono na visokim magistralama(uz manji množilac), tako da amd korisnici ne treba da se osecaju kao osiromašeni za visok memorijski protok (veci klok memorije). Pisac ovih redova poseduje p4 platformu i preporucuje da ukoliko imate bolju memoriju to i iskoristite tako što cete procesor i memoriju staviti u asinhroni odnos. Što se amd-a tice, uvek je bolje sinhrono kad je to vec moguce otkljucavanjem procesora, a za asinhroni mod je najbolje licno se uveriti kroz malo veci broj razlicitih realnih i sintetickih testova.

sandra laže! (ili kako overklokovati memoriju)
postoje neke aplikacije kod kojih je racunica jasna, veci memorijski protok, vece performanse. Kroz gornji deo teksta je delimicno objašnjeno kako se to overklokuje memorija. Uz procesor(sinrono) ili asinhrono(opet je delom “potreban” procesor). Bitno je samo reci par reci o setovanjima za memoriju. To vam je ono kod intel(p4) ploca što vidite cas 2 5 2 2 ili kod amd-a cas 2 5 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1t . Kako je za objašnjenje o setovanjima za memoriju potrebno mesec dana pisanja, bitno je samo prostim jezikom reci, manji brojevi u setovanjima predstavljaju jaca(agresivnija, zahtevnija) setovanja, jaca setovanja prouzrokuju bržu memoriju. Ali isto tako agresivnija setovanja one mogucavaju one magistrale memorije koje su moguce uz slaba(labava) setovanja. Tako da opet treba naci optimalnu kombinaciju setovanja i magistrale. Verovatno najpopularniji program za testiranje memorje je ss sandra memory benchmark, ali odmah da kažemo, sandra laže! Lepa je na oko i brza za korišcenje (i dobra za neka osnovna poredenja), ali optimalnu kombinaciju setovanja memorije i magistrale treba odrediti kroz rezultate iz realnih potreba za koje koristite racunar.
dobar nacin za testiranje (utvrdivanje stabilnosti) overklokovane memorije je recimo, kao što je receno, 3d mark 2001(i 2003 naravno) test, ali cini se da je od svih sintetickih testova ipak bolji jedan “test” u programu koji je dosta rasprostranjen - photoshop. Naime, otvorite jednu sliku, najbolje što vece rezolucije (recimo 5000x5000 pixela, nebitne proprocije), a ukoliko nije dovoljno velika, slobodno je uvecajte (edit>image size) na velicinu koju želite, zatim maltretirajte photoshop sa raznim filterima koji vam se nalaze na raspolaganju, ukoliko ps ne “pukne”, ne prijavi grešku ili nešto trece(ako uspešno završi proces filtriranja) racunajte da vam je overklokovana memorija spremna za vecinu zahtevnih poduhvata(takode je i spremna da probate još malo da podignete takt ).

overklok produktuje nestabilnost
treba znati da overklok sam po sebi ne znaci i nestabilnost. Samo je preterani ili lose odradjen overclock uzrok tome, ako racunar temeljito i polako iztestirane tokom procesa spoznavanja maksimuma vaseg racunara stabilnost nije ugrozena.
ako preterate, resetovanja kompjutera ili recimo uništavanja windowsa su ono što ne treba da vas cudi. Uzrok je što neka kompomenta jednostavno ne može da izrži nametnitu režim rada, naravno, treba je rasteretiti ili zameniti.
u svakom slucaju, u svemu treba biti umeren pa i u overkloku.

koje marke za overklok
bez obzira na to da što se 99% ploca može overklokovati, nisu sve iste i mogucnost overkloka ne obecava i dobre overklok mogucnosti. Pitajte overklokere šta o proizvodacima maticnih ploca i oni ce vam prvo reci abit, možemo da pricamo o tome kako se svi trude da poprave svoje overklok mogucnosti, ali abit je uvek pionir na svim poljima overkloka i to je cinjenica. Naravno, epox se takode izborio za ime, narucito za amd korisnike i predstavlja dobar izbor, ali opet (licno mišljenje) da je abit no1. Ne treba zaboraviti ni asus ni ostale proizvodace, ali kod nas je situacija jednostavna, kada je overklok u pitanju kod intela imate jednu mogucnost, to je abit, kod amd-a dve, abit i epox i to je to.
što se memorije tice, tu je malo komplikovanije, imate velika imena poput corsaira, kingstone-a, cruciala, ocz-a, samsunga, ali ipak ta imena ne treba ništa da vam znace dok ne uzmete memoriju u svoje ruke i licno ne otkrijete njene granice.

Tutorijal Radili:Ja,Razor(Moj brat,al nije ovaj razor sa foruma),Dexter(Ako vec ima neki dexter ovde nije taj taj je moj drug)
POZZ!

Bravo za trud, mozda mislim da si kopirao text, ali ok… svaka cast :slight_smile:

K+ od mene!!!

Hvala bro,mozda lici da sam kopirao ali nisam,eno u tekstu pise radili smo ja moj brat i drug.

Ok :slight_smile:

Copy-Paste level: Master
http://forum.interfejs.tv/forum/index.php?topic=7827.0
Bravo genije! Nismo mi glupi! Da si se namucio, SIGURNO ne bi napisao ‘juzer’…

BTW, ovaj tekst nema veze sa OS-om. Primetio bi da si citao! Ovo,je neka glupost od overklokovanja!

lel

borko ovo nije spamovanje tako da… a i Aleksa je u pravu ! Sto je pravio ovaj retard temu kad je samo coppy-paste uradio i samo napisao da je to kao on uradio sa drugovima,MA KAKO DA NE!!! A i ti borko neseri moras svugde da se mesas !!!

Sent from my LG-E610 using Tapatalk

Stvarno borko ako nemas pametnija posla onda ne smaraj! Pretvaras se u iana!

Baš sam i ja čitao i gledam… wat?! Nema nikakve veze sa OS-om :S

/e: Jedno pitanjce. Šta mi ove “zahvalnice” znači tu kad kliknem ispod svog avatara? I kako sam ih uopšte dobio? Drugo, zašto ne mogu da nađem opciju da promenim pol. Jer mi pol piše “nepoznato” ?

Kad ti se neko zahvali, dobijes to

Nisam napisao spamovanje nego pametovanje -,-

Skroluj gore borko i procitaj sta si napisao :stuck_out_tongue:

Sent from my LG-E610 using Tapatalk

Borko ti si stvarno senilan . Znam sta hoces! Nisam ja glup ko ti,budala :stuck_out_tongue: i malo gledaj sta pises jer ti ne gledas .

Sent from my LG-E610 using Tapatalk

podrzavam te!!

I ja!

I ja podrzavam :slight_smile:

Sent from my LG-E610 using Tapatalk

Jeste vi normalni? :smiley: Skrolujte i vidite sta sam napisao -,-
Ti si rekao da sam napisao da aljoksa spamuje, a ja sam napisao pametuje -,- xD

Borko idi mooolimtevprocitaj ono nobu jedan . Nemogu da verujem da ne zna sta si tiii napisao ??? OMFGGGGGGG

Sent from my LG-E610 using Tapatalk

Borko stvarno mi je zao , ali vidi sta si napidao .

Sent from my LG-E610 using Tapatalk