Obaveštenje povodom nove sezone Vanille

Pozdrav Vanillaši,

Prošlog meseca smo napravili anketu na našem Discord serveru gde smo vas pitali da li biste želeli da jednu sezonu probamo neki modpack na našem serveru. Kako su rezultati ankete bili podeljeni (pola igrača je bilo za modpack, a pola da ostane klasična Vanilla), odlučili smo da se iz sezone u sezonu menjamo, odnosno da jedne sezone bude neki modpack, a naredne klasična Vanilla bez modifikacija, i tako u krug.

Nakon ankete smo odmah krenuli u realizaciju sezone sa modpack-om. Dosta vremena smo potrošili na samo traženje dobrog modpack-a, jer nismo hteli da preteramo sa brojem modova. Ipak je to trebalo da bude prva sezona sa modpack-om, a iz rezultata ankete i razgovora sa igračima smo zaključili da dosta igrača nikada nije igrala modovani Minecraft. Takođe, morali smo da pazimo na to koje su performanse računara potrebne za pokretanje i normalno igranje modpack-a koji bismo ubacili na naš server, jer smo bili svesni da nemaju svi igrači jake računare.

Kada smo konačno odabrali modpack, krenuli smo u podešavanje servera. Tu smo odmah naišli na problem, jer server software koji koristimo na trenutnoj Vanilli nije kompatibilan sa Forge-om i modovima. Zbog toga, krenuli smo u potragu za novim server software-om (koji bi pritom morao da bude ažuriran na najnoviju 1.19.2 verziju, jer je to verzija modpack-a). Nakon mnogo sati traženja, našli smo jedan jedini server software koji bi mogao da podrži i modove i plugine istovremeno. Krenuli smo u njegovo testiranje i na početku se činilo kao da je sve u redu i da nema nekih većih bugova.

Sledeći korak je bilo povezivanje nove Vanille sa ostalim podserverima, što bi omogućilo i ulazak na novu Vanillu preko Huba. Da ne dužim, i tu smo imali dosta problema jer naš trenutni sistem ne podržava ulazak igrača sa modovanim klijentom na mrežu. Kontaktirali smo developera tog sistema i on nam je izašao u susret i ubacio dodatak koji bi omogućio ulazak igrača sa Forge klijentom na mrežu. Taj novi sistem je imao dosta bugova i bilo je nemoguće igrati na njemu. Developer tog sistema nije imao vremena ni volje da sve bugove reši, pa smo tada skroz odustali od ideje spajanja Vanille sa ostalim podserverima.

Kada smo ponovo radili testiranje server software-a, ovoga puta mnogo detaljnije (uzevši u obzir i bugove koje smo otkrili tek prilikom drugog testiranja), videli smo da se i ovde javljaju komplikovani bugovi i da plugini i mogućnosti koji su nam krucijalno bitni za normalan rad servera - ne funkcionišu.

Bez bilo kakve alternative, trenutno smo bez tehničkih mogućnosti da realizujemo sezonu Vanille sa modpack-om. Samim tim, na žalost, prinuđeni smo da za sada otpišemo ideju oko modovane sezone Vanille.

Ipak, to ne znači da ćete dugo čekati na sledeću sezonu. Sledeća sezona, koja će biti kao i do sada, klasična Vanilla bez modova, će doći vrlo uskoro, a uskoro vas i obaveštavamo o tačnom datumu kada će se desiti restart.

Hvala vam na razumevanju, vidimo se na serveru uskoro! :grinning:

Vaš SERB-CRAFT Tim

3 Likes