Kako preuzeti, instalirati, podesiti TeamSpeak3 i pridružiti se našem serveru?

Pozdrav za sve igrače i prijatelje SERB CRAFT-a.

U posljednje vrijeme dobio sam jako puno pitanja i poruka vezanih za TeamSpeak3.
“Kako instalirati?”, “Ne radi mi mikrofon, kako da podesim?”, “Instalirao sam TeamSpeak3, ali ne znam kako da se povežem na vaš server”
Zato ovom prilikom, odlučio sam vam napraviti jedan detaljan tutorijal o tome kako pravilno i sigurno da preuzmete TeamSpeak3, kako da ga instalirate, podesite neke osnovne postavke i kako da se pridružite našem TS3 serveru.

NAPOMENA: TeamSpeak posjeduje svoju zvaničnu stranicu, te jedini siguran način jeste da preuzmete TS3 sa njihove stranice i sa sljedećeg linka koji ću da ostavim tu dole. Skidanjem navedenog programa sa bilo kojeg drugog sajta, možete se izložiti riziku zaraze virusa, spyware-a, keylogg-era i sl. Zato ukoliko želite preuzeti TeamSpeak3 sigurno i bezbjedno, koristite link koji sam vam ostavio dole, jer u suprotnom NE ODGOVARAM za bilo kakve zaraze virusima i sličnim zlonamjernim softverima.

1. PREUZIMANJE (DOWNLOAD) TEAMSPEAK3 PROGRAMA

Da bi ste otišli na zvaničnu stranicu TeamSpeak-a, to možete uraditi klikom na ovaj LINK
Kada pristupite stranici, sljedeća stvar koju ćemo da uradimo jeste pritisnemo “FREE Download”.
TeamSpeak ima interesantan sistem rada koji dosta olakšava korisnicima preuzimanje samog programa. Naime ukoliko na ekranu dobijete poruku “WE DETECTED YOUR OPERATING SYSTEM”, to znači da je stranica uspjela da otkrije koji operativni sistem vi koristite na vašem uređaju i sve što vi treba da uradite jeste da kliknete na “Download Now”.

Klikom na “Download Now” stranica će automatski da pokrene preuzimanje programa, te kako trenutna verzija TeamSpeak3 programa zauzima negdje oko 84MB, biće možda potrebno nekoliko minuta dok se preuzme program, ovisno o vašoj brzini interneta. Nakon što uspješno preuzmete program, slijedi INSTALACIJA.
Ukoliko ipak dođe do neke pogreške i ne dobijete navedenu poruku, možete da skrolujete malo ka dole i tu pronađete sve moguće verzije TeamSpeak3 programa, te izaberete onu koja je namjenjena vašem operativnom sistemu.

2. INSTALACIJA TEAMSPEAK3 PROGRAMA

Nakon preuzimanja, potrebno je da odete na mjesto gdje ste sačuvali instalacijsku datoteku TeamSpeak3 programa, te pritisnemo na nju. Nakon toga, program će od nas tražiti dozvolu za administratorska prava, te klikom na dugme “YES”, mi ćemo mu dozvoliti administratorska prava i započeti našu instalaciju.

Nakon toga, otvorit će vam se prozor sa standardnom uvodnom formom za svaku instalaciju, sve što trebate jeste da pritisnete “Next”

Klikom na “Next” dolazimo do dokumentacije i prihvaćanja uvjeta instalacije. Sve što trebate jeste da skrolujete klizač do kraja, štiklirate kvadratić kojim ćete potvrditi to da se slažete sa svim uvjetima instalacije, te stisnete “Next”.

Sljedeći prozor koji će se pojaviti jeste opcije biranja da li želite da instalirate TeamSpeak3 samo za sebe ili za bilo koga ko koristi vaš računar. (Misli se na to ukoliko imate više naloga/računa na vašem operativnom sistemu). Tu je vama na želji da izaberete opciju koju želite. U mom slučaju ja biram prvu opciju, jer imam 2 naloga na računaru, pa želim da imam TeamSpeak3 instaliran na oba naloga. Nakon odabira opcije, idemo “Next”.

Sljedeći prozor od nas traži da izaberemo gdje želimo instalirati TeamSpeak3. Za one koji se razumiju malo bolje ili možda imaju želju da instaliraju TS3 na drugu particiju ili nešto sl. mogu promjeniti lokaciju, ja ću ostaviti sve po default postavkama, te idem “Next”

Na sljedećem prozoru izaberite prvu opciju (preporučeno). Idemo opet “Next”.

Sljedeći prozor nudi opciju da ukoliko želite, možete instalirati dodatni paket koji malo uljepšava izgled TS3 programa. Ja sam ostavio standardni paket. Klikom na “Install” pokrećemo instalaciju TS3 programa.

Nakon toga instalacija će da krene. Nakon završetka instalacije pojavit će vam se dugme “Finish”. Pritisnite to i uspješno ste instalirati program TeamSpeak3. Slijedi podešavanje TeamSpeak3 programa i povezivanje na naš SerbCraft server

3. PODEŠAVANJE TEAMSPEAK3 PROGRAMA I POVEZIVANJE NA SERVER

Nakon instalacije, pokrenite vaš TeamSpeak3 i stisnite na karticu “Tools”, te zatim “Options”

Kada se otvori prozor postavki, idite na “Playback”, te pogledajte da li su vam postavke iste kao kod mene. Ukoliko nisu promjenite postavke da budu identične mojim, te pritisnite “Play Test Sound”. Ukoliko čujete neki glas, onda je sve u redu i dobro ste postavili zvuk na vašem TeamSpeak3 programu.

Nakon što smo podesili zvučni sistem, idemo podesiti mikrofon. Pritisnite na “Capture”.
Eh tu sada ima prilično dosta opcija da se podesi, ali ja ću da vam pokazati najjednostavniji način postavki. Ovako, za “Capture mode” preporučujem da ostavite “Automaticlly use best mode”. Za “Capture device” pritisnite na ovaj izbornik i izaberite vaš mikrofon sa liste. Ukoliko ima više mikrofona, možete izabrati opciju “Default”. Ja sam izabrao svoj mikrofon, jer imam samo 1 na listi. Između ove tri opcije, ja preferiram “Push to talk”, ali vama bih preporučio da izaberete treću opciju, odnosno "Voice Activation Detection. Nakon toga, idite “Begin test” i probajte da pričate u vaš mikrofon. Klizač bi trebao da počne da se mrda i pokazuje da ima aktivnosti mikrofona. Ukoliko pokazuje, onda je sve u redu i namjestili ste uspješno i vaš mikrofon. Ukoliko ne, prođite opet kroz postavke i vidite da niste možad slučajno nešto pogrešno postavili. Ukoliko i dalje ima problem, onda bi trebali istestirati vaš mikrofon sa nekim drugim programom i vidjeti da nije možda vaš mikrofon u kvaru.
.
Nakon što ste uspješno podesili mikrofon, pritisnite “Apply” dugme i onda pritisnite “Ok”. Ukoliko vi želite, možete detaljnije još proći kroz postavke i podesiti šta želite, ovo što sam vam ja pokazao su samo osnovne postavke da možete komunicirati sa drugim igračima. Nakon toga idemo se povezati na server. Da bi se povezali na naš TS3 server, idite na “Connections”, pa zatim na “Connect”.

Kada se otvori prozor, sve što treba da uradite jeste da upišete naš IP i vaš “nickname” odnosno ime kako želite da vas drugi igrači vide na TeamSpeak-u. Za ime ja stavljam svoj nick “Midza43”, a pod IP upišite sljedeće: ts3.serb-craft.com.
Posljednji korak je da stisnete “Connect” i to je to. Nakon što se konektujete na server, ukoliko ste prvi put na serveru, odite u sobu “Zahtev za Member rank na TS-u”, te sačekajte prvog slobodnog moderatora.

Nadam se da sam vam pomogao ovim tutorijalom i želim vam srećno druženje. PS: Pročitajte pravila našeg TS3 servera, kako ne bi upadali u nevolje :slight_smile:

Midzo hvala puno da nije bilo tebe sad ne bih koristio ts3 klijent