Kako povećati FPS u Minecraftu

Pozdrav svima, u današnjoj temi sam odlučio da vam pokažem kako da samnjite lagove i kako da izvučete što više frejmova(FPS-a).
Napomena: Prvo, trebate da budete sigurni da ispunjavate barem minimalne zahtjeve kako bi mogli da pokrenete minecraft. Bilo bi preporučljivo da imate barem 4 GB RAM memorije, jer Minecraft je igrica koja stvarno zahtjeva dosta RAM-a.
1. Alociranje više RAM memorije
[spoiler]Prvi i najosnovniji način da se poveća fps u Minecraftu jeste da se alocira više RAM memorije. Kao što svi većinom znaju, Minecraft je baziran na JAVA platformi, te količina RAM-a za pokretanje ove igrice jeste jedan od bitnijih faktora. Ono što manje vas zna jeste da po defaultu tj. po standardnim postavkama minecraft-a, minecraft koristi samo oko 1 GB vase RAM memorije, sto u nekim slucajevima nije bas dovoljno.
Da bi alocirali više od 1 GB vašeg rama treba da uradite sljedece korake:

  1. Pokrenite vaš Minecraft launcher

  2. Idite na “Edit profile”

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/img_546e2b89313a4.jpg

  1. Kada se otvori novi prozor, treba da pronađete liniju “JVM Arguments”

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Capture.PNG

  1. Štiklirajte (oznacite mali kvadratic tako da imate oznaku tacno na njemu) kvadratić te linije. Sada imate dozvolu da upisujete u tu liniju. Tu bi se trebalo da nalazi komanda “-Xmx1G-”. Ukoliko nema onda upisite rucno. Broj 1 označava količinu, a oznaka G je za GB(gigabajt). Tako da kao što smo rekli po standardu je 1GB. Sada sljedeće što vi treba da uradite jeste samo da zamjenite broj 1 sa brojem RAM memorije koju želite da alocirate.Prvo treba da provjerite koliko imate RAM memorije na vašem računaru. To možete da uradite na sljedeći način:
  2. Pritisnite ikonu start
  3. Idite desni klik na “My Computer” i idite na “Properties”

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Capture1.PNG
3. Na ekranu ćete dobiti mali prozor i u tom prozoru možete da pročitate koliko RAM memorije ima vaš računar.
https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Capture3.PNG
Nakon što ste saznali količinu vašeg RAM-a, preporučeno je da stavite polovinu od onog što imate tj. ukoliko imate 4GB RAM memorije, u komandu Xmx1G umjesto broja 1 upišite 2, ako imate 8GB, umjesto broja 1 upišite 4, znači količinu vašeg RAM-a podijelite sa 2 i broj 1 zamjenite sa tim brojem. Ukoliko imate npr. 3GB onda upišite 1.5G.
NAPOMENA: Alociranje više ili manje rama od preporučenog može dovesti do nestabilnosti sistema, krašovanja aplikacije ili čak da uopšte ne možete da pokrenete igricu više, tako da držite se pravila kojeg sam napisao i alocirajte pola od ukupne količine vašeg RAM-a. Također vrlo bitna stvar jeste da provjerite da li imate 32 bitni ili 64 bitni sistem te da imate odgovarajuću verziju jave, jer računari sa 32 bitnim sistemom, nisu u mogućnosti da alociraju više od 2GB memorije.[/spoiler]

2. Instaliranje i podešavanje optifine-a
[spoiler]Još jedan od načina kako da povećate vas framerate (FPS) u minecraft-u je da instalirate optifine, te uz pomoć njega smanjite ili potpuno isključite efekte i animacije koji vam nisu potrebni.
Tutorijal za to već imate napravljen od strane našeg SC tima, tako da taj tutorijal kako da skinete, instalirate i podesite optifine možete pogledati ovdje:

Također, napomenuo bih da pored isključivanja efekata, animacija, veliki “boost” tj. pojačanje u fps-u donosi rezolucija. U optifine video opcijama pod karticom “other” možete da promjenite tj. smanjite rezoluciju u kojoj želite da pokrenete minecraft. Npr. ukoliko je vaša rezolucija 1920x1080 (FULL HD), probajte da smanjite na 1280x720 (HD). Naravno, izgubit ćete na kvaliteti slike, ali morate i nešto žrtvovati da bi dobili zar ne ? :lol: Naravno možete i da smanjite do krajnjih granica na 800x600 i sl. niske rezolucije, ali igranjem na takvim rezolucijama nije baš ugodno.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/quality-comparison.jpg
Na slici možete da vidite razliku slike u različitim rezolucijama, tako da izbor je na vama. Ukoliko želite da imate ugodnu igru, a ako slabija kvaliteta slike vam ne smeta, dajte svom računaru malo daha i spustite rezoluciju :silly:
[/spoiler]
3. Ubacivanjem “low end” teksutra
[spoiler]Neki od vas to možda već znaju, ali postoje posebno napravljene teksture za minecraft čija jedina uloga jeste da poveća framerate(FPS). Te teksture su napravljene na takav način da eliminišu ili potpuno isključe sve nepotrebne efekte, animacije i ostale grafički zahtjevne elemente. Neke od tekstura koje bih ja preporučio za Minecraft verziju 1.13 su:
8-bit craft https://minecraft.curseforge.com/projects/dtobiks-8-bitcraft/files-
OGZ Craft: http://resourcepack.net/ogzcraft-reso
Magicraft: http://www.mediafire.com/download/asw
Tiny Pixels: http://resourcepack.net/tiny-pixels-r
Mad Pixels: http://resourcepack.net/mad-pixels-ca
SmoothCraft: Download | Minecraft Forum
Ukoliko ne znate kako da ubacite teksturu u minecraft, naš SC tim se pobrinuo također i za to.
SERB-CRAFT Forum - Jedini pravi srpski Minecraft server

4.Nadogradnja vaših komponenata
[spoiler]Svi mi sanjamo o ultra brzim računarima, sa puno memorije, ultra jakom grafičkom karticom, extra brzim procesorom itd itd… Ali nažalost nije tako. Znam da većina nas ima prosječne računare, ali ima i onih koji imaju računare koji su već mnogo stari i njihova jedina uloga jeste možda surfanje internetom. Tako da pokušavanje da s takvim računarima pokrenete minecraft nije opcija, jer ti računari nemaju dovoljno resursa za takvo nešto. Koliko vi god podešavali postavke, iskljucivali efekte, ti računari nisu u mogućnosti da pokrenu minecraft. Da bi ste znali da li vaš računar može da pokrene minecraft, to možete lako da uradite odlaskom na ovaj web site:

Tu možete da provjerite minimalne zahtjeve potrebne za minecraft, te uporedite ih sa svojim komponentama. Ukoliko vidite da vaše komponente su slabije od navedenih, znajte da je vrijeme za nadogradnju, te pokušavanjem postići neki stabilni fps je skoro pa nemoguća misija :frowning: Jedino što možete da učinite jeste da nadogradite vaš računar.
[/spoiler]
5. Održavanje vašeg operativnog sistema
[spoiler]Koliko god da imate jak računar, održavanje tog računara je ključna stavka. To je isto kao i sa čovjekom. Koliko god čovjek bio snažan i jak, visok, ako ne čuva svoje zdravlje i razboli se, sva njegova snaga nema više uticaja, on izgubi svoju snagu. Tako je isto i sa računarom. Prva stvar što bih napomenuo jeste da imate instaliran neki antivirusni program na računaru. Svi spyware-i, malware-i i ostala gamad mogu da snagu vašeg računara iscrpe do krajnjih granica te da vaš računar bude jako jako spor. Vi možda ne vidite te viruse, ali oni mogu da rade u vašoj pozadini i koriste vaše resurse iako ih vi ne vidite, ali bilo koji bolji antivirusni program će vam dobro doći .Antivirusni program koji bih vam ja preporučio je AVAST, iz jednostavnog razloga. Besplatan je i dobro radi svoj posao. AVAST možete da preuzmete sa sljedećeg linka: Avast | Download Free Antivirus & VPN | 100% Free & Easy
Također ukoliko imate jako puno fajlova na računaru, možda je vrijeme da uradite “defragmentaciju” vašeg HDD-a. Defragmentacija neće puno pomoći oko povećanja vaših sličica u sekundi (FPS-a), ali ukoliko možda imate problema sa učitavanjem mc svijetova, pokretanjem mc-a tj pokretanje je veoma sporo, defragmentacija bi vam dobro došla u tom slučaju. Treća stavka je da ukoliko je već vaš računar prilično napunjen raznim nepotrebnim stvarima (u ovim slučajevima najčešće je računar i zaražen raznim virusima, zbog skidanja razlicitih aplikacija sa razlicitih web stranica i sl.) dobro bi došao jedan “fresh install” vašem računaru. Tj da nanovo instalirate vaš operativni sistem te da instalirate samo potrebne aplikacije koje svakodnevno koristite.
Kako god održavali vaš računar softverski, morate da ga održavate i hardverski. Pod tim, mislim generalno na prašinu u vašem računaru.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/dirty_computer.jpg
Ukoliko vaš računar izgleda poput nečeg ovog, znajte da je vrijeme za čišćenje. Prašina koliko god smiješno zvučala, može da “uguši” vaš računar totalno. Sama prašina može da blokira normalan protok vazduha, gdje najčešće dolazi do zagrijavanja vašeg računara. Velike temperature mogu da uspore, pa čak i isključe vaš računar. S toga, održavajte vaš računar, kao što smo i mi svi čisti i brinemo o higijeni, tako i naš računar treba da bude čist.
[/spoiler]
Ovdje ću da završim ovaj svoj tutorijal i nadam se da sam vam barem malo pomogao da naučite i realizujete to kako da povećate broj sličica u sekundi u Minecraft igrici. Sretno svima i vidimo se na serveru.