Pozdrav svim igračima SC-a i SC Timu,
Ovu temu otvaram u Caffe Potion kategoriji jer pre svega mislim je ovo tema o kojoj bi igrači trebali da “diskutuju” ali takodje ovo je ujedno i jedan od mojih predloga, i mog mišljenja u vezi otvaranja Discord servera.
Nakon duge neaktivnosti vratio sam se na server i video da je na neki način usvojen predlog igrača oko otvaranja Discord servera i to je kul jer je nakon dugo vremena premišljanja taj server otvoren. Moje mišljenje je da je TS3 Server nepotreban jer je Discord mnogo bolji od TS3 pa smatram da bi bilo još bolje da se kompletno predje na Discord.
➥ Kvalitet zvuka
Discord je odavno prevazišao Team Speak 3 po svemu. Pre su ljudi govorili kako Discord ima lošiji zvuk medjutim Discord je izbacio update i kvalitet zvuka je poboljšao, čak i verifikovani serveri (Što bi SC da se totalno fokusira na Discord vrlo lako mogao da dobije - mislim na verifikaciju) imaju mogućnosti da podešavaju kakav će kvalitet biti na kompletnom serveru, ili kakav će biti u kojoj sobi pojedinačno. . (Napomena: Kada se dobije verifikacija servera, svaki Voice kanal na tom serveru imaće mogućnost da koristi 384 audio quality, do tada je kvalitet audija 96 što je približno TS3.)
➥ Više mogućnosti
Sem zvuka ljudi su pričali kako TS3 nudi mnogo više mogućnosti medjutim vremenom se ispostavilo ni da to više nije istina sobzirom da su razni developeri pravili Botove koji se besplatno ubacuju na Discord server i nude mnogo više mogućnosti nego TS3. Evo i par primera:
Recimo na Discord server može da se ubaci Minecraft Bot koji bi u odredjenu sobu mogao da šalje razne informacije vezane za Minecraft kao što su Updatei, Snapshotovi, Skinovi, Tips i sl. i na taj način bi community servera bio kvalitetniji jer bi ljudi sem obične aplikacije za razgovor dobijali i informacije vezane za igricu koju igraju. Takodje moram da napomenem da je moguće i napraviti sam svog bota koji će izvršavati odredjene stvari koje se njemu zadaju, recimo mnogi minecraft serveri koji su popularni, a drže svoje Discord Community servere imaju svoje botove gde ti botovi šalju razna obaveštenja o serverima, igrači mogu da provere do kada im traje mute/ban, koji server je offline/online, na kom serveru su dodate neke izmene, statistika servera i sl. Takodje je moguće recimo i dodati Ticket Bota koji takodje postoji već, gde bi igrači mogli da otvaraju tikete kada im treba pomoć i da lakše stupe u komunikaciju sa moderatorom - naravno ovo su sve samo primeri, verujem da ovi botovi nude i više mogućnosti i da ima i više različitih botova.
Takodje je recimo moguće napraviti i Announcements sobu gde Administracija može da kači razna obaveštenja vezana sa server što bi igračima odmah iskakalo na njihovim PCevima ili telefonima sve zavisi gde imaju instaliran Discord.
Moguće je i povezati profil igrača sa servera sa tim discord serverom MC servera pa bi igrači recimo mogli da proveravaju preko discorda do kada im traje rank, da dobijaju obaveštenja 3 dana pred istek ranka kad im je istekao rank, da im stiže obaveštenje kada su dobili rank i sl.
Takodje moguće je i povezati SCov instagram, twitter i FB stranicu sa Discord Serverom pa bi post koji je objavljen na FB Stranici automatski izažao i na Discordu u sobi koja je predvidjena za to.
Muzika - Čak je i mnogo lakše puštati muziku preko Discorda. Ima raznih Music Botova koji mogu da se ubace na server oni mogu da Streamuju i radio ali moguće je i postaviti mix koji će bot da pušta stalno. Recimo, ja imam Discord Community vezan za jednu igricu , tamo mesečno plaćam premium groovy bota za muziku i postoji mogućnost da igrači zakupe bota na mesec dana i da imaju mogućnost da oni u svojoj sobi puštaju muziku koju oni žele.
Administracija - Takodje Botovi mogu da vode administraciju tj. da spreče vredjanje da automatski mutuju igrače koji se vredjaju na Discord serveru kako se to sve podesi i sl. Želim samo da prikačim 2 slike gde se vidi Dashboard jednog od bota koji ja koristim sa administraciju na tom mom serveru.
➥ Sobe igrača
Mislim da ni ovo više nije problem, kao što smo videli na već postojećem SC Discord Serveru postoji Bot koji otvara privremene sobe igračima što funkcioniše isto kao i na TS3, dok moderatori prave njima permanent sobe ukoliko žele. Takodje je i moguće zaključati sobu šifrom isto kao i na TS3.
➥ Deljenje ekrana/streamovanje LIVE na discordu
Na discordu je sada takodje moguće i na serveru (pre je bilo da samo u običnom pozivu izmedju dve osobe može da se deli ekran) deliti ekran ali kada je ubačena ta mogućnost ubačena je i mogučnost Liveovanja neke igrice. što opet nudi igračima da Liveuju igricu koju igraju i sl. ili samo shareuju ekran - recimo kada im treba pomoć oko Anticheata ili igrice ili ukoliko neko samo radi proveru nekom igraču.
➥ Lakše upravljanje
Naravno da su svi koji dugo koriste TS3 navikli na njegovo korišćenje medjutim TS3 je izbačen 2002. godine što definitivno znači da ne prati trend, medjutim Discord je izbačen 2015. što znači da je noviji i inovativniji i lakši za korišćenje pa samim tim i približniji igračima nove generacije. Takodje Discord je besplatan na Apple Storeu i Google Play storeu što bi značilo da bi ga svi imali na svojim telefonima. Lakše je pravljenje rankova, soba, permissiona i sl. Moguće je reagovati na poruke emojijima, serveri mogu da ubacuju svoje napravljenje obične ili GIF emojie. Takodje moguće je slati slike, gifove, praviti live ankete za igrače i sl.
➥ Zahtevnost
Koliko sam ja čuo svi kažu da je Discord zahtevniji od TS3 što je logično jer je TS3 stariji program i manje zauzima i memorije. Iz mog ličnog iskustva ja nemam problema niti sam primetio neke velike razlike kada mi je upaljen Discord a kada TS3 čak su mi ponekad i oba programa upaljena pa se razlika recimo FPS u MCu ne vidi.
➥ Community
Očigledno je da je na Discordu razvijanje Communityja mnogo bolje nego na TS3. Na discordu je moguće napraviti Chat roomove gde bi igrači mogli medjusobno da chatuju, recimo to bi igračima Vanille bilo idealno kada naprimer neko nije na vanilli, moguće je napraviti za svaki server posebno sobu za diskutovanje i sl. Činjenica je da bi Community bio mnogo bolji kada bi se prebacili na Discord. (Ali ja stojim iza toga da bi cela komunikacija bila bolja i da bi sve bolje i brže funkcionisalo). Moguće je takodje i napraviti Community rankove, te ljudi koji naprimer chatuju cesto sa drugim igračima, učestvuju u diskusijama, reaguju na neke poruke, pokreću diskusije i sl. automatski bi dobijali rankove(na Discord serveru pa bi recimo ko ima najveći rank na discord serveru mogao da izabere neki rank koji želi da ima mesec dana na MC serveru) na osnovu vremena provedenog pričajući na serveru, ili vremenom provedenim chatujući na serveru pa bi to takodje mogla da bude neka vrsta nagrade ili neki novi sistem nagradjivanja.
➥ TeamSpeak 5
Izašla je i Beta verzija TS5 i iskreno izgleda kao pokušaj kombinacije TS3 i Discorda gde je TS3 hteo da zadrži neku svoju staru reputaciju tj. da ipak podseća na TS3 i da ne izgleda kao potpuna kopija Discorda.
[hr]
Naravno za ovo kao i za sve potrebni su ljudi koji bi se založili, trudili i radili na sredjivanju, pravljenju, optimizaciji i održavanju tog Discord servera - moderatori. Ovo je samo moje mišljenje sa kojim svako može da se složi ili ne, opet će mi biti svejedno da li će situacija ostati ista ili ne jer mi nije problem da li ću koristiti TS3 ili ne ali bi više voleo da TS3 ne koristim.
Gore u tekstu pričao sam i o verifikaciji tog Discord servera, SCov Discord server kada bi Apply-ovao za verifikaciju bi je dobio jer postoji već 10 godina (sama činjenica da postoji 10 godina je dovoljna da se kaže), takodje kao što može da dobije verifikaciju i na oficijalnom instagram profilu tako može i na discordu. Zašto pišem o verifikaciji - zato što kada bi server bio verifikovan nudio bi izuzetno više mogućnosti i opcija kao što su jedinstveni invite link, baner, animirana ikonica za server, podešavanje kvaliteta zvuka u svakoj sobi i na celom serveru, announcements soba, povezivanje društvenih mreža sa discord serverom i sl.
[hr]
Još par možda korisnih linkova vezanih za ovu temu:
To je to od mene, ispod ukoliko želite možete da diskutujete napišete šta vam je bolje, složite se ili ne sa ovom temom - znate već sve i sami kako sve ovo funkcioniše. Poz