Deljenje i korišćenje privatnih informacija igrača

Poštovani igrači,

Imali smo nekoliko žalbi u poslednjih mesec dana u vezi sa privatnim informacijama igrača. Naime, neki igrači su samoinicijativno podelili svoje podatke poput imena i prezimena u glavnom chatu na serveru i određeni igrači su uz pomoć tih podataka našli profile tih igrača na društvenim mrežama, gde su im upućivali pretnje, vređali ih i dodatno uznemiravali članove njihove porodice i bliske poznanike.

SERB-CRAFT kao organizacija, koja radi pretežno digitalno, ima jasan stav kada je sajber nasilje (cyberbullying) u pitanju, što ovakvo ponašanje određenih igrača definitivno jeste, a to je da ga ne podržava i da će uraditi sve što je u našoj moći kako bi se isto sprečilo između naših igrača.

Pristup ličnim informacijama igrača nemaju članovi SERB-CRAFT Tima koji rade direktno komunikaciju sa igračima putem servera i društvenih mreža, već su ti podaci isključivo vezani za potvrdu uplata i time se bavi poseban deo tima, tako da vaše privatne informacije sigurno neće doći do igrača preko članova SERB-CRAFT Tima. Imamo jako striktna interna pravila kada su ovakve osetljive stvari u pitanju i svako nepoštovanje i kršenje istih dovodi do prestanka članstva osobe koja je ta pravila prekršila (do sada nismo zabeležili slučaj zloupotrebe unutar tima). Takođe, SERB-CRAFT, privatne podatke koje poseduje ne deli niti prodaje trećim licima, među kojima spadaju i drugi igrači, firme, kompanije, organizacije i slični subjekti.

Obaveštavamo ovim putem igrače da NE daju svoje lične informacije drugim igračima na serveru, upravo kako ne bi došlo do gore pomenutih ili sličnih situacija zloupotrebe i uznemiravanja. Vi ste na serveru individua upisana pod NICK-om koji ste sami stavili, sudeći da server podržava promenu imena isto možete promeniti ili registrovati nalog sa totalno novim imenom. Odgovornost za deljenje takvih podataka snosite sami, jer svaka poruka poslata u chatu na serveru automatski se beleži u logovima igrača (na njihovim kompjuterima) koji su u tom trenutku bili onlajn na serveru i nemoguće je izbrisati naknadno. Naši filteri nisu toliko kompleksni i u stanju da prepoznaju da li je nešto od poruka poslatih u chatu lični podatak, a prosto je nemoguće utvrditi da li je to Ime, Prezime, Adresa ili slično.

Međutim, ukoliko dođe do bilo kakve vrste sajber nasilja (ovde ne mislimo na kršenje pravila servera, već na uznemiravanje van servera), SERB-CRAFT poziva igrače da se za situacije takvog tipa obrate nadležnim organima koji će dalje procesuirati slučaj po procedurama namenjenim za to. Ukoliko se u pomenutoj situaciji SERB-CRAFT pomene kao mesto susreta i deljenja privatnih informacija igrača, bićemo dužni da sa nadležnim organima podelimo sve podatke koje imamo o igračima koji su umešani u taj slučaj, a verujemo da tako nešto neće biti u interesu igrača koji su takve podatke zloupotrebili, jer može doći do ozbiljnih posledica.

Republika Srbija je za svoje državljane, a najviše maloletnike, pokrenula ceo program zaštite na internetu i call centar za ovakve ozbiljne slučajeve.
Više informacija, kao i broj telefona call centra možete naći na sajtu: https://pametnoibezbedno.gov.rs
Nismo uspeli da nađemo slične incijative u drugim državama iz kojih nam dolaze igrači, ali verujemo da ćete ukoliko do ovakvih slučajeva dođe, prvo obavestiti roditelje/staratelje i u konsultaciji sa njima naći odgovarajuću instituciju kojoj se treba obratiti kako bi se iste stvari sprečile.

SERB-CRAFT ozbiljno brine o svojim igračima i pored edukativne komponente i zabave, želi da pruži apsolutnu bezbednost kada je druženje i povezivanje sa vršnjacima u pitanju. Radi suzbijanja određenih šablona ponašanja, napravili smo izmene i u načinu kažnjavanja na serveru, kao i izmenili pravila koja naš moderatorski tim primenju na svim platformama koje koristimo, a više informacija o tome možete naći na stranici SERB-CRAFT - Pravila.

Ne želimo da dolazimo u situacije gde se igrači osećaju nebezbedno, jer postoje određeni igrači koji se možda samo i šale, ali na jako pogrešan način i na ovakve stvari ćemo na dalje ozbiljno obraćati pažnju kako bi SERB-CRAFT bio digitalno bezbedno mesto za sve generacije, te pozivamo i ostale igrače da shvate ozbiljnost situacije i ponašaju se odgovorno i zrelo.

Hvala na razumevanju!
SERB-CRAFT Tim

2 Likes

Za igrače koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, naša država također ima sličnu priču povodom zaštite na internetu i sve informacije o call centru možete pronaći na sljedećem linku: https://www.sigurnodijete.ba/

Isto imate i kampanju “Plavi telefon” u kojem potpuno besplatno sa bilo koje BH mreže možete da pozovete nekog savjetnika za neki svoj problem u životu i popričate sa tom osobom o tome potpuno anonimno, pa čak ukoliko niste sigurni da možete da pričate o tome možete se obratiti porukom. Više informacija o ovome na: Plavi telefon - O Plavom telefonu