CPU-Z + download link

Verujemo da ne grešimo u oceni da velika većina vas, koji nas redovno, iz nedelje u nedelju pratite, spada u kategoriju korisnika računara. Svima nama ogroman broj, kako poslovnih, tako i privatnih obaveza zavisi upravo od ovih divnih sprava. A opet, koliko često razmišljamo o tome šta tačno pokreće naše mašine, osim prilikom nabavke novih komponenti.

Dve komponente se izdvajaju kao najrelevantnije merilo snage i upotrebljivosti modernih računara, centralni procesor i grafička karta. Shodno tome, dva programa na koja vam danas skrećemo pažnju, poslužiće da se detaljno upoznate sa svim aspektima i mogućnostima ove dve kategorije hardvera koju imate u vašim mašinama. Dva programa sličnog imena i sličnih namena: CPU-Z i GPU-Z.

Kada kažemo “detaljno”, zaista i mislimo “detaljno”. Količina informacija koju možete dobiti daleko prevazilazi potrebe čak i naprednijih korisnika. U slučaju da se bavite overklokingom, ili želite da date kompletan odgovor nekome iz tehničke podrške, ili ste jednostavno radoznali po pitanju obimnih specifikacija “mozga” vašeg sistema, ovi programi su nezaobilazan deo softverskog arsenala.

Iako, uprkos sličnosti imena, ova dva programa nisu delo istih razvojnih timova, izgled im je gotovo identičan. U oba slučaja, reč je više o info-prozorima nego o standardnom korisničkom interfejsu. Meniji i opcije ne postoje, niti su potrebni. Tu je samo detaljan prikaz podataka, grupisan po tabovima, za lakšu orijentaciju i snalaženje.

U slučaju programa CPU-Z, ime ne otkriva baš sve mogućnosti softvera. Pored procesora, dobićete uvid i u vašu matičnu ploču, memoriju i RAM module, pa čak i rudimentarne podatke o vašoj grafičkoj karti. Sve informacije su podeljene između šest tabova, imenom, CPU, Cache, Mainboard, Memory, SPD i Graphics.

Nabrajati sve informacije koje CPU-Z izlistava bi bio jako naporan posao, i izlišan. Umesto toga, samo kratak osvrt na neke od najbitnijih. Pored imena i kodnog imena procesora, tu su i podaci o podnožju koje koristi, arhitekturi izrade, i u nekim slučajevima veoma bitnoj informaciji, podržanim setovima instrukcija. Cache tab pruža uvid u L1, L2 i L3 keš memoriju procesora.

Takođe, matična ploča će biti identifikovana, od proizvođača, preko čipseta koji ima na sebi, pa sve do tipa i verzije BIOS-a, a ni informacija o instaliranim memorijskim modulima neće manjkati. Koliko ih ima, u kojim slotovima se nalaze, koje su im latencije, pa čak i serijski brojevi… Iako su tu i detalji o grafičkoj karti, ipak za tu svrhu preporučujemo posebnu aplikaciju, GPU-Z.

Podržane su Nvidia i ATI karte. Od tipa grafičkog procesora i njegove površine, preko broja tranzistora, šejdera, ROP jedinica, preko verzije drajvera, pa sve do mogućnosti bekapovanja BIOS-a iz same aplikacije, šta god da vas interesuje o vašoj kartici, ova mala i lagana aplikacija će vam izaći u susret.

Gotovo svakom korisniku računara će u jednom trenutku zatrebati info koje ovi programi pružaju. Ne znamo za lakši i pregledniji način da se do njega dođe. Arhiva sa instalacijama oba programa vas već sada čeka u download arhivi našeg sajta na adresi interfejs.tv, odakle je možete preuzeti potpuno besplatno.

LINK: [hide]Loading...

Koristim ga, izuzetan je program ukoliko vam trebaju informacije o tome koji DDR možete da stavite na matičnu itd.