CCleaner + download link

O aplikaciji o kojoj danas govorimo, već je bilo reči u emisiji Interfejs. Međutim, kako je od tada prošlo par godina, tokom kojih razvojni tim nije mirovao, i konstantno je dodavao nove funkcije i mogućnosti, i kako je reč o jednom od favorita redakcije, smatrali smo da je poželjan osvrt na nedavno objavljenu najnoviju verziju.

CCleaner je program prevashodno namenjen čišćenju vašeg sistema od nepotrebnih i suvišnih fajlova, kao i generalnom održavanju “zdravlja” vašeg računara na zavidnom nivou, što ga čini nezaobilaznim delom kolekcije softvera svakog ozbiljnijeg korisnika. Ne zaboravimo ni zaštitu privatnosti, koja je takođe visoko na listi prioriteta autora ove aplikacije.

Pojednostavljeno gledano, tokom normalnog rada sistema, sam Windows, kao i gotovo svaki od instaliranih programa, ostavljaju iza sebe velike količine privremenih fajlova, koji posle izvesnog vremena više nisu potrebni. Stvar se samo pogoršava u slučaju browser-a, i mrežno aktivnih programa, koji pored izraženog nagomilavanja keš fajlova, čuvaju i na hiljade kukija.

Pored nepotrebnog zauzeća dragocenog prostora na hard disku, što je očita posledica, ovo gomilanje fajlova često zna da dovede i do primetnog usporenja rada sistema. Srećom, aplikacije poput CCleaner-a se staraju da uklanjanje svih ovih “ostataka” i vraćanje sistema u top-formu bude koliko god je moguće lako, brzo i bezopasno.

Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da nova verzija 3.0 donosi par značajnih unapređenja, dok u isto vreme, program nije izgubio ni jednu od vrlina koje su ga od ranije krasile. Tu je sada podrška za 64-bitne platforme, alatka za brisanje kompletnog sadržaja diska, ili samo slobodnog prostora, podrška za dodatne aplikacije, kao i “pametno” brisanje kukija, koje čuva provereno sigurne unose, poput vašeg web-mail naloga.

Interfejs programa je pretrpeo neznatne izmene, tako da su osnove korišćenja ostale iste. Četiri glavne sekcije dominiraju programom, “Cleaner”, “Registry”, “Tools” i “Options”. Sam deo za čišćenje sistema je vrlo razumljiv za korišćenje: sa leve strane odaberite šta želite da bude pregledano, a sa desne pokrenite sken klikom na opciju “Analyze”.

Podrazumevana podešavanja rezultuju nešto manje temeljnim, ali jako bezbednim čišćenjem sistema. Ako želite da štiklirate dodatne opcije, nemojte to raditi ako niste sigurni da znate šta određena stavka predstavlja. “Registry” deo omogućava odstranjivanje zastarelih unosa iz Windows-ove registry baze, uz mogućnost prethodnog backup-a stanja, koja se uvek preporučuje.

Zanimljivih alatki ima više. Od relativno standardnog uninstall-era, preko kontrole stavki u start-up meniju i postojećih system restore tačaka, pa sve do pomenutog noviteta, “Drive Wiper” dela, namenjenog sigurnom i bezbednom brisanju hard diskova, i posebno, slobodnog prostora na njima, koji najčešće sadrži ostatke ranije obrisanih fajlova.

Prosto i jednostavno, CCleaner je softverska alatka koja je neizostavni deo pribora za održavanje računara. Svoj posao obavlja izuzetno efikasno i pouzdano, bez ikakvih problema, a pri svemu tome je izuzetno mala i brza u radu. Samim tim zaslužuje i našu preporuku.

LINK: [hide]http://www.interfejs.tv/InterfejsDL/ccsetup311.exe[/hide]

jako dobra stvar !

Odlican je program. Preporucujem svima…

Хвала пуно, сада сам успео да освежим рачунало.