Vrlo bitna odluka

Možda ovo i nisam trebao ovde al ajde.
Još oko godinu i po i odo’ ja iz osnovne pa polako razmišljam šta dalje. Naravno prvo osnovnu da završim al trebam i da imam neki cilj,da znam gde i šta i kolko da se trudim.
Tako da mene zanimaju ove stvari: montiranje videa (filma, serije rek’o bi da se to zove filmski montažer ili tako nešto), administracija, programiranje, po malo robotika i dizajn.
E sad meni bi trebala preporuka za neke dobre srednje škole u BG-u gde bi bilo ovakvih smerova tako da ako znate nešto što bi odgovaralo dajte predlog.

Oooo kolega :smiley:

Mozes da upises ETŠ Nikola Tesla u Beogradu, jaka je skola, brat mi ide u nju, 4 je godina, i treba dobro matematika da se zna. Sad nemam pojma kako ti stojis u Matematici, al ako hoces Nikolu Teslu treba dobro Matematiku da znas. Nemoj nikako privatne skole kao sto je UMS Skola za talente, to ti je privatna skola, placas im brdo para i posle njih ne zanima dal ces ici dalje ili ne. Za montazu, klipove i to, ne znam tacno, mozda i u Tesli ima neki smer za to. Toliko od mene, mozda sam ti malo pomogao :slight_smile:

U BG ne znam ali u NS imas FTN u koji i ja planiram. Googlaj malo :wink:

Tapatalkomat :wink:

Znate možda kakve su kasnije plate? Ko bolje zarađuje montažer, programer ili administrator?

Uzimaj u obzir da ti tehnologija vlada u svemu, i da u firmama roboti i masine sve rade. Tako da sigurno ces naci posao u buducnosti sto se tice programiranja i robotike jer se to u firmama najvise trazi.

Programer definitivno najviše zarađuje ali je malo teže probiti se na “tržište” i naći klijente. Najbolja mogućnost je da radiš u nekoj jakoj kompaniji koja puno plaća programerima. Recimo prosečna mesečna plata programera je oko 2000€. U nekim zemljama i puno više od toga. Za Montažu nisam siguran a za administratora zavisi kakvu administraciju radiš i čega. Ali administracija uglavnom nije nešto jaka ali je dobro plaćena. Ne kao programiranje ali za naše standarde odlično.

Uostalom ti je sve Super, jer zaradjujete cak kada spavate :smiley:

Ljudi, hvala vam. Ja se nadam da ću naći nešto za sebe, a do tad knjiga u ruke i trudim se da budem što bolji.

Ja isto tragam za takvim nečim. Najviše bi hteo biti Computer Engineer jer donekle volim fiziku a u kompjutere se dobro razumem. Ne sada ove komponente i te banalne stvari nego uopšteno kako kompjuteri rade i tehničke stvari. Mene samo najviše brine matematika jer se tu borim za 3 ko da ide o život. Jako sam posvađan sa matematikom ali zato volim fiziku, koja je bukvalno kategorija matematike. Da ne spominjem da iz fizike nikad nisam imao manje od 5. Gadan je život nas nezainteresovanih :smiley:
Aj nek ti je sa srećom, trebaće ti :smiley:

Hvala!

Mozete u zagrebu dosta zaraditi stvarno

Jabi ti pomogao ali neznam kako , jos sam 08…