Minecraft 1.14

POZDRAV SERBOVCI
U DANAŠNJOJ TEMI ODLUČIO SAM DA VAM NAPIŠEM NOVOSTI KOJE SU NAM ZA SADA POZNATE O MINECRAFT 1.14 VERZIJI.
NAIME VEĆ NEKO VRIJEME I SAM IGRAM I TESTIRAM SNAPSHOT MINECRAFT 1.14 VERZIJU, PA ĆU VAM REĆI I SVOJE ISKUSTVO ŠTO SE TO MENI SVIDJELO I KAKAV JE UTISAK OSTAVILA RANA 1.14 VERZIJA.

[hr]
Verzija koju sam ja igrao je “pre-release”, što znači da to nije finalna verzija, već je to verzija koja bi trebala da demonstrira i pokaže nam samo neke od promjena i novosti koje će da budu uvedene u finalnu 1.14 verziju. Odmah u početku rećiću vam da nova verzija po meni, donijela je prilično dobrih izmjena i noviteta, dosta je tu novih stvari koje će nam itekako biti korisne u nekim situacijama. Naime, 1.14 verzija nosi naziv “Village & Pillage”, što bi u prevodu značilo PLJAČKA SELA. 1.14 verzija je prilično fokusirana i donosi nam velike novitete što se tiče sela u minecraftu. Nažalost, seljaci koji su do sada imali probleme svaku noć zbog različitih mobova koji ih uznemiravaju i ruše im vrata, sada im ti mobovi nisu više jedini problem :frowning:
U igri su ubačeni novi mobovi tzv. pljačkaši, koji će da “raiduju” sela, pale, pljačkaju i ubijaju seljake :frowning: Ali seljaci zato nisu više sami, biće tu i iron golema koji će da ih čuvaju (više o tome kasnije). Osim toga, ima tu i dosta novih stvari, nova hrana, nove životinje, novi itemi za borbu (PVP), novi ljubimci, novi blokovi itd… Više o tome u nastavku, krenimo redom.

[hr]
BLOKOVI
[spoiler]➊ BAMBUS
Bambusi su nova vrsta biljke u 1.14 verziji. Najčešće ih možemo pronaći u džungli. Pored standardne džungle, imamo i novi biom “Bambus šumu”, što ustvari je mješavina džungle i šume bambusa. Ispod imate sliku da vidite kako to izgleda: .
Bambusi se koriste pretežno za kreftovanje. Možemo praviti stikove, skele (o tome nešto kasnije), možemo ih koristiti da zapalimo vatru u pećnici, te sa njima možemo da pripitomimo pande, nove životinje koje su dodane u minecraft svijet (o njima nešto kasnije).
Također možemo da napravimo blok bambusa, koji služi većinski za gradnju. Bambus osim u šumama, možete pronaći pecanjem i ukoliko ubijete pandu, ona može da vam dropa određen broj bambusa. Bambus također možete staviti u vaznu kao dekoraciju.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/800px-Bamboo_Jungle.png

BAČVE (BARRELS)
Bačve, kao i čestovi, služe nam za čuvanje stvari. Pitate se u čemu je razlika ? Pah, od prilike je isti fazon. Jedna bačva je jednaka kao jedan čest, tj. u jednu bačvu možete spremiti isto onoliko stvari koliko u jedan čest. Također može da se puni i prazni “hopperima” i “dropperima”. Jedina razlika sa bačvama jeste što bačvu možete staviti jedan blok ispod “solid blokova”, ali ćete ju moći otvoriti za razliku od čestova. Bačve osim što možemo da kraftujemo, možemo pronaći i u selima kod “Fishermena” odnosno ribara.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Barrel.png

ZVONA (BELLS)
Zvona su novi transparentni blokovi sa animacijom koja proizvode zvuk kada ih iskoristimo. Ne mogu da se kraftuju, te jedini način da ih dobijete jeste da ih uzmete iz nekog sela ili kroz trgovinu sa seljacima. Najčešće ih možete pronaći u centru sela i mogu da se iskopaju samo sa krampom.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Bell.png

EKSPLOZIVNA PEĆNICA (BLAST FURNACE)
Minecraft nam dobija novu vrstu pećnice. Naime “Blast Furnace” je nadograđena pećnica za rude. U njoj ne možemo peći hranu nego samo topiti rude i metale. Ona je duplo brža od obične pećnice, što znači da “Blast Furnace” može da istopi čitav stek neke rude, dok obična pećnica bi istopila samo pola steka. Iako ima brzinu, ona daje manje iskustvenih bodova (XP-a). Da bi je kraftovali, potrebno je 5 zeljeznih poluga (Iron Ingot), jedna obična pećnica i 3 obrađena glatka kamena (stone).

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/150px-Blast_Furnace.png
https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/150px-Lit_Blast_Furnace.png
https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Capture.PNG

LOGORSKA VATRA (CAMPFIRE)
Logorska vatra je novi blok u minecraftu koji nam može služiti za pečenje hrane, osvjetljavanje prostora ili kao dimni signal .
Možemo da je kraftujemo ili pronađemo u “Taiga” selima. Logorska vatra neće zapaliti stvari oko sebe. Može da peče to 4 itema hrane, ali je dosta sporija (30 sekundi=1 item). Logorska vatra će da nam nanosi štetu od pola srca ukoliko stojimo na njoj.

STOL ZA KARTOGRAFIJU (CARTOGRAPHY TABLE)
Stol za kartografiju je novi blok u minecraftu čija namjena je da nam pomogne pri pregeldanju mapa. Kada stavite mapu na taj stol, moćićete da zumirate (približite) dijelove mape, klonirate mapu (uduplate je) ili jednostavno je zaključate u staklo tako da je više ne možete istraživati. Ovaj stol možete kraftovati ili pronaći u selima.

STOL ZA STRELE (FLETCHING TABLE)
Blok u minecraftu čija namjena bi trebala biti oko kraftovanja strela. Na ovoj pre-release verziji koju sam već spomenuo, ovaj stol trenutno nema nikakvu funkciju, već je više kao dekoracija. Ali znam iz pozdanih izvora znam da je ovo pocetna verzija te bi trebalo da se promjeni nešto, tako da ovaj stol možda u budućnosti donese neke novitete vezano za pravljenje strela. Može da se kraftuje i da se pronađe u selu.

GRINDSTONE (ŽRVANJ)
Novi blok, koji ima mogućnost da popravlja iteme, skida enchantment sa alata (kada skinete enchantment dobijte nazad XP), popravljanje alata.
Nisam 100% siguran, ali po trenutačnim informacijama i testiranju, možete samo skinuti pozitivne enchante sa alata (non-curse enchante).
Može da se kraftuje ili pronađe u selima.

FENJERI-LAMPE (LANTERN)
Koriste se za osvjetljavanje prostora. Ista funkcija kao i baklje, jedina novina jeste što mogu da se okače na visinu, pa da “vise (hang)” u zraku, te također daju jače osvjetljenje nego obične baklje. Mogu da se kraftuju i pronađu u snježnim-tundra selima.

NASLON ZA ČITANJE (LECTERN)
Koristi se u multiplayeru kada ima više igrača i žele istovremeno da čitaju neku knjigu. Može se pronaći u selima ili kraftovati.

➊➊ LOOM
Ovi blokovi služe za modifikovanje bannera. Znači, možete kreirati različite oblike različitih boja za vaše bannere (zastave).

➊➋ SKELE (SCAFFOLDING)
Blokovi namjenjeni da pripomognu igračima kod gradnje. Sada uz pomoć skela ćete dosta lakše moći da se popnete do vašeg krova, a također dosta pomažu pri silasku sa visina, da izbjegnete fall damage. Kraftuju se uz pomoć stringa i bambusa. Možete ih redati jednu na drugu, te onda penjati se po njima, što dosta olakšava gradnju, ali ukoliko srušite donju skelu, čitava konstrukcija će da padne.

➊➌ ZNAKOVI, SLABOVI, STEPENICE, ZIDOVI
Znakovi postoje već odavno, ali jedan mali novitet je da sada znakovi će se razlikovati u boji u zavisnosti od drveta od kojeg su napravljeni. Ista stvar je i sa slabovima, stepenicama, zidovima, imamo nove vrste (od cigli, andezita, diorita itd itd…)

➊➍ STOL ZA KOVANJE (SMITHING TABLE)
Kao i “stol za strele”, ovaj stol trenutno nema namjene, ali možda u budućnosti bude koristio se za neke stvari. Jedina stvar što možete jeste da promjenite profesiju seljaka, te dobijete kovača ili da ga koristite kao dekoraciju.

➊➎ SMOKERS
Pored nove nadograđene pećnice za rude i metale, imamo još jednu nadograđenu pećnicu, samo ova služi za pečenje i kuhanje hrane. Princip je isti, duplo je brža, ali daje manje XP-a. Može se pronaći u selima ili kraftovati.

➊➏ PILA ZA KAMENJE (STONECUTTER)
Koristi se za obradu kamena. Od običnog kamena moćićete napraviti, stepenicu, slab i sl. Trenutno nemam puno informacija o ovom bloku, znam da neće biti dostupan u svim verzijama minecrafta i nisam siguran da li ćemo moći da uzmemo ovaj item samo iz “creative” moda. Za sada imam sliku bloka ukoliko želite pogledati kako izgleda.

➊➐ ŽBUN SLATKIH BOBICA (SWEET BERRY BUSH)
Novitet u 1.14 je “SBB”. On nam daje mogućnost da sa njega kupimo novu hranu “Sweet berry (slatke bobice) - o njima nešto kasnije”. Također pored toga što nam služi kao izvor hrane, može da služi i kao dekoracija. Najčešće, ovaj žbun možete pronaći u “taiga” biomima.

[hr]
To bi bilo to što se tiče blokova. Pređimo sada na iteme.
[/spoiler]

[hr]
ITEMI
[spoiler]➊ BANNER PATTERN
Ovaj item služi kako bi napravili i uređivali vaše bannere na “Loom-u”. Da bi ga napravili, stavite papir + item koji želite da oslikate. Npr. ukoliko stavite papir i zlatnu jabuku, dobićete pattern sa zlatnom jabukom. Onda taj pattern stavljate na “Loom” i tu modifikujete boju i ostale elemente po vašpj želji.

SAMOSTREL (CROSSBOW)
Pored klasičnog luka (bow), dobijamo i samostrel. Novi item za borbu, Ima dosta veći range od običnog bow-a, ali treba mu i više vremena da se napuni. Osim strela, može i da ispaljuje rakete (vatromet). Može da nanese štetu od 3 do 5.5 srca. Ima i prilično interesantne enchante, poput multishota koji dopušta da ispalimo 3 strele odjedanput u 3 različita pravca ili quick charge koji nam dopušta da brže napunimo samostrel. Možemo da ga kraftujemo, dobijemo od pillagera (novi mobovi koji napadaju sela, više o njima kasnije) ili lootovanjem česta iz pillager outposta (mjesto/kula gdje će biti stacionirani pillageri). Možemo da ih popravljamo na nakovanju ili grindstonu.

BOJE I JAJA (DYES & EGGS)
Pored standardnih boja i jaja za spawnovanje, dobili smo i neke nove boje i jaja. Nova jaja su za spawnovanje svih novih mobova, a nove boje su ustvari cista plava, cista bijela, smeđa (svjetlija malko) i cista crna.

KOŽNI OKLOP ZA KONJA
Pored standardnih oklopa za konje, dodan je i kožni oklop koji je trenutačno ujedno i najslabiji oklop, ali je najlakši za kraftovanje.

SUMNJIVI GULAŠ (SUSPICIOUS STEW)
Novi item, tačnije vrsta hrane. Moćićete da ga kraftujete i pronađete u olupinama broda. Puni 6 batačića (hunger bar) i interesantna stvar kod njega jeste kada ga pojedete, osim što ćete napuniti stomak vašeg lika, dobićete i neki poseban/specijalni efekat. Efekat može biti dobar (regeneration, speed, fire resistance…), a može biti i loš (poison, blindness…). Ukoliko sami napravite ovaj gulaš/supu, moćićete kontrolirati efekat u zavisnosti koji sastojak stavite, a ukoliko nađete ga u olupinama brodova u čestovima, onda efekat će biti nasumičan.

SWEET BERRIES (SLATKE BOBICE)
Već sam spomenuo žbun sa slatkim bobicama. Na tom žbunu moćićete naći ove bobice koje ćete moći da jedete. Daju po 2 batačića, a mogu i da se posade u zemlju i izrastu u žbun. Možete također hraniti lisice sa ovim bobicama i tako ih pripitomiti (samo baby fox ja mislim da može se pripitomiti).
Također se može koristiti kod “compostera”, ako stavite ih u composter, on će porasti za 1 level gore.

[hr]
Što se tiče itema, to je to. Prelazimo na mobove.
[/spoiler]

[hr]
MOBOVI
[spoiler]➊ MAČKE
Novi ljubimci dodani u minecraft jesu mačke. Imaju 5 srca (HP-a), spawnaju se najčešće oko sela. Mogu biti različitih boja (krzno, koža), jedino crne mačke samo mogu se spawnati u kućama vještica. Ukoliko ih pripitomite, mačke će da spavaju sa vama na krevetu, a u jutro će da vam donesu neki “gift”, a to može biti: string, raw chiken (meso, piletina), pero, zečija šapa, krzno zeca, rotten flash (truhlo meso) ili “phantom membrane”.
Mačke tjeraju i sikte na “phantome”. Da bi pripitomili maču, treba vam sirova riba ili sirovi losos.

LISICE
Pored mački tu su i lisice. 10 srca, veoma brze, spavaju danju, a kreću se noću i bježe od igrača. Ne dropaju ništa ukoliko ih ubijete. Male baby lisice možete pripitomiti sa slatkim bobama i onda one neće bježati. Neprijatelji su im divlji vukovi, ali lisice su brže od njih. Imaju mogućnost da se spawnuju blizu sela tijekom noći. Ukoliko bacite hranu na pod, one će pokupiti hranu i pobjeći. Najčešće napadaju kokoši i zečeve.

MOOSHROM COW
Krave-gljive, modifikovane u novoj boji. Pored standardne crvene ima i smeđa. Mogu da se pomuzu i daju “Sumnjivi gulaš”.

PANDE
Najčešće imaju 10 srca, a slabije pande po 5. Dropaju bambus ukoliko ih ubijete. Neutralne su što znači da vas neće napasti ukoliko im se približite. Spawnaju se u šumama bambusa. Možete ih dozvati sa tortom ili bambusom. Seljaci mrze da udarate pande, pa ukoliko udarite pandu blizu seljaka, on će da bude ljut (ona ljuta animacija sa particel-om). Male beba pande ponekad će da kihaju i imaju mogućnost da dropaju “slime ball”.

PILLAGER
Novi mobovi koje sam već spomenuo. Opremljeni sa samostrelom, imaju 12 srca. Napadaju, ubijaju, zauizamju, pljačkaju sela. Pored seljaka napadaju i iron goleme koji brane sela, te trgovce.

RAVAGER
Negativac, koji uz pillagera ruši i uništava sela. Napada seljake, ruši travu, posađene biljke. Ima čak 50 srca i veoma teško ga je ubiti. Nema knockback efekat, tako da borba protiv njega zna biti prilično teška. Ukoliko ga uspijete ubiti, dobićete sedlo. Napadaju seljake, njihove farme i iron goleme.

TRGOVCI (WANDERING TRADER) I TRGOVAČKE LAME
Novitet jesu lutajući trgovci i njihove lame. Spawnuju se u paru, trgovac ima 10 srca, a lama ima 15 srca. Ove trgovačke lame su ukrašene plavom ili zlatnom bojom. Lame će da brane trgovce od svih negativaca. Možete trgovati sa trgovcima. Jedan trgovac će biti spawnovan sa dvije lame. Po noći, trgovci piju napitak nevidljivosti kako bi bili nevidljivi od mobova i tako se zaštitili. A po danu će da piju mlijeko kako bi uklonili taj efekat.

[/spoiler]

OVO SU SAMO NEKE OD NOVITETA KOJE NAM DONOSI 1.14 VERZIJA. O PVP MEHANICI, JOŠ NEMAMO PUNO INFORMACIJA, OSIM INFORMACIJE O CROSSBOWU. TAKOĐER NAVEDENI ITEMI I BLOKOVI NISU SVE STVARI KOJE ĆE BITI DODANE. PORED MOBOVA KOJE SAM NAPISAO, IMAMO I JOŠ PAR NEGATIVACA POPUT “EVOKERA”, “ILLUSIONER-A”, “VINDICATORA” KOJI SPADAJU U GRUPU NEGATIVACA I UČESTVUJU U PLJAČKAMA SELA. NAŽALOST NJIH NISAM SRETAO U IGRICI I NISAM UPOZNAT SA NJIMA, PA NEMAM NEŠTO PUNO INFORMACIJA O TOME. NADAM SE DA VAM SE SVIDJELA TEMA. VAŠ SC TIM.

Počeli vaditi ideje iz minecraft modova,ponestalo ideja xD

Tako nekako :lol: :lol:

Evo potrudio se pa uslikao par slika :smiley: vas podsjećaju neki itemi iz ovog mod packa na iteme u 1.14 verziji pa kad su već dodali onaj stol u 1.14 mogli su cijeli tinker construction :\

E da ako nekog zanima modpack je attack of the B team sa technic “platforme” launchera

Bio sam zaboravio slikati peć i bobice xD

Covek ne zna za print screen dugme na tastaturi ili program neki :confused:

Ez ban suchadope mutavi nemam na tipkovnici prt sc dugme a nmg ni screenshot na mc jer očito na 1.6.4 nema screenshota kao ni perserktive bar u modovima ,a da skidam neki program zbog 5 slika malo sutra :confused:

Nema potrebe da vrijeđate jedno drugog. Tu smo da malo raspravimo o tome šta se vama sviđa u novoj verziji, a šta ipak nisu trebali da urade i šta vam se ne sviđa :slight_smile: Konkretno, mene i dalje interesuje novi PvP sistem o kojem nam nisu dali puno informacija, ali uvođenjem samostrela imam osjećaj da su prilično se potrudili i oko toga, pa ostaje nam da vidimo :lol: