Kako je nastao MINECRAFT ???

POZDRAV SERBOVCI, U DANAŠNJEM TUTORIJALU SAM ODLUČIO DA VAS NAUČIM NEŠTO O HISTORIJI MINECRAFTA, KAKO JE NASTAO, PRVE VERZIJE I NEKE INTERESANTNE STVARI ZA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

[hr]
KAKO JE NASTAO MINECRAFT I PRVE VERZIJE MINECRAFTA:arrow_backward:
[spoiler]

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/question-mark-1019993_960_720_50.jpg
Ikad se zapitali kako je nastao Minecraft ? Zašto je sve tako kockasto ? Zašto kriperi vas mrze, eksplodiraju blizu vas i ruše vašu dragocjenu imovinu ? Zašto je Midža43 najbolji modera… Ok, ok, shvatili ste. Pah, ukoliko niste, tu smo da naučimo zar ne :lol: ? Ovako, predpostavljam da svaki Minecraft igrač zna za čovjeka po imenu “Notch. Možda i ne znate potpuno ko je on, zašto je on tako popularan, ali 100% sam siguran da ste barem čuli za njega.
Ukoliko ne znate, “Notch” (nadimak) ili ti vam Markus Persson je kreator jedne predivne igre zvane “MINECRAFT”. Prva alpha verzija Minecrafta je izišla na tržište 2010. godine. Notch je osnovao kompaniju “MOJANG” kako bi podržao razvoj video igrice. 18. novembra 2011. godine, Minecraft izlazi iz beta verzije i na tržištu je igrica bila dostupna kao puna verzija. Interesantna činjenica je, da Notch ustvari nije “izmislio” minecraft, nego je inspiraciju dobio iz nekoliko drugih igara " Dwarf Fortress”, “Dungeon Keeper” (kasnije poznat kao “Infiniminer”). Ove igrice su se bazirale na kockastom dizajnu, možete o njima više da istražite na internetu ukoliko vas zanima. Notch je uzeo njihov dizajn, dodao prave životinje, dodao neprijatelje (kripere, skeletone i ostalu ekipu), poboljšao grafiku, unio mogućnost kraftanja i građenja i tako stvorio jednu od najuspješnijih igrica na svijetu. Naravno, kada iz današnjeg ugla pogledamo početne verzije, one su nama jako jako smiješne :silly: :lol: Prve verzije minecrafta nisu imale ni pola stvari koje su nama danas dostupne u najnovijim verzijama. Prve verzije su izašle za windows, linux i mac platformu, a kasnije igrica je izišla i na android i iOS uređajima, tako da danas minecraft možete i da zaigrate na vašim telefonima. Danas, minecraft više ne vodi firma “MOJANG”. :frowning: Od 2014. godine, microsoft otkupljuje minecraft za 2.5 biliona dolara i tako dan danas igricu koju mi igramo, ažurira, održava i vodi microsoft.[/spoiler]

[hr]

INTERESANTNE ČINJENICE O MINECRAFTU:arrow_backward:
[spoiler]


Sada ću da vam ispričam nekoliko interesantnih činjenica o minecraftu koje ne znaju baš svi :stuck_out_tongue:
Pitate se kako ja sve ovo znam ???
Pa neću vam valjda sve reći :stuck_out_tongue: :lol:
Hajde da krenemo :slight_smile:

➊ Kako je nastao kriper u minecraftu ???


Da, da… Kriper je bio greška… Najpopularniji negativac u igrici, tihi ubica, logo minecrafta… Sve to je napravljeno na grešci. Naime, Notch je 2012. godine priznao na jednoj gaming konferenciji kako kada su kreirali svinju, umjesto da je naprave dugačku, napravili su je visoku. Developer koji je to kreirao je želio da to obriše, ali se Notchu svidio dizajn i svinju je preoblikovao u zelenog neprijatelja koji će da raznese i sebe i sve oko sebe ukoliko mu se približite.

➋ Mi o vuku, a vuk na vrata :lol:
Ah ti vukovi… tako divna stvorenja… A jeste li znali da u Minecraftu možete da otkrijete koliko vuk/pas ima HP-a samo uz pomoć njegovog repa ???
Eh, pa nećete vjerovati, ali možete. Kada se približite vuku/psu, pogledajte u njegov rep. Ukoliko je njegov rep podignut ka gore, to znači da je taj vuk/pas zdrav i ima visok hp. Ukoliko je rep spušten ka dole, nažalost taj vuk/pas je prilično ranjen i njegova razina HP-a je prilično niska i on neće baš dugo još moći da izdrži udarce u borbi.

➌ Endermeni imaju svoj jezik ???
Svi ste sigurno čuli te endermene kako nešto mumljaju i pričaju. Svi bismo rekli da su to neki nasumični zvukovi i totalna glupost, ali nećete vjerovati, njihov jezik tj. njihov govor je Engleski jezik čitan unazad. Da, da, dobro ste pročitali. Sve što govore je na engleskom jeziku, samo što oni to govore unazad, pa nama to nije razumljivo iako poznajemo engleski jezik. Još jedna interesantna činjenica jeste da jedna od rečenica koju oni izgovore kada im se približite jeste "Will you be my friend ? " što u prevodu znači, da li želiš biti moj prijatelj :woohoo: :silly:

➍ Ghast i mačka ? Ma dajjj…
Zvuk koji proizvodi “Ghast” je ustvari zvuk mačke koja spava :lol:

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/maxresdefault.jpg

➎ Sad me vidiš, sada ne
Nether portali mogu da budu nevidljivi. Ukoliko probate kroz led ili kroz vodu da gledate u nether portal, on će postati nevidljiv.

➏ Endermeni možda trebaju naočale ?
Ukoliko stavite bundevu na glavu, endermeni vas uopće neće vidjeti.

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/Enderman_1024x1024.jpeg

➐ Igranje igrica na času
Nećete vjerovati, ali u Švedskoj (gdje je igrica i napravljena) u nekoliko škola, djeca imaju par časova sedmično gdje samo igraju Minecraft. To je uvedeno u nadi da će se kod djece povećati kreativnost i mogućnost razmišljanja.

➑ Luk ili mač ?
Luk (Bow) u minecraftu je jači nego što vi mislite. Naime, bow kojeg napnemo do kraja, daje veću štetu nego udarac dijamantskim mačem. Kul zar ne ?

https://serb-craft.com/media/kunena/attachments/15876/maxresdefault (1).jpg

➒ Vi mene zezate ?
Čak i ako postavite težinu igre na “peaceful” (miroljubivo) gdje vam je zagarantovano da vas ni jedno stvorenje neće napadati i da se neće stvarati negativci koji vas napadaju, ipak i dalje možete da razljutite iron golem-a ili vuka dovoljno da vas razbiju kao boksersku vreću :lol: :lol: :lol:
[/spoiler]

blamage lvl 100